De Nieuwe Universiteit zet strijd vanaf maandag buiten Maagdenhuis voort

DE NIEUWE UNIVERSITEIT

// PERSBERICHT

09-04-2015

De Nieuwe Universiteit zet strijd vanaf maandag buiten Maagdenhuis voort

Aankomende maandag, 13 april, zal de Nieuwe Universiteit vertrekken uit het Maagdenhuis om haar strijd daarbuiten voort te zetten. De Nieuwe Universiteit organiseert dit weekend een afsluitende manifestatie in het Maagdenhuis, het 'Festival der Wetenschappen'.

Tijdens de toe-eigening hebben de actiegroepen die zich rondom het Maagdenhuis organiseerden veel bereikt. Zo is er met het oprichten van de Commissies eindelijk zicht op financiele transparantie en democratisering en decentralisering van de UvA. Tot de grote successen behoort ook het debat dat op nationaal en internationaal niveau is aangewakkerd. 'Het zou mij niet eens verbazen als rendementsdenken het woord van het jaar 2015 wordt.' zei een student.

De toe-eigening heeft veel los gemaakt in de samenleving, maar aan de regenteske houding van het universiteitsbestuur heeft het weinig kunnen veranderen. Afgelopen week saboteerde het bestuur onderhandelingen door wederom te dreigen met juridische stappen.

Door deze intimidatie, die een pril herstel van vertrouwen in de kiem smoorde zag DNU zich genoodzaakt de onderhandelingen af te breken en haar oproep aan het bestuur om af te treden te herhalen. In reactie hierop eist het bestuur nu onmiddellijke ontruiming en dreigt met het hoofdelijk dagvaarden van leden van de onderhandelingsdelegatie.

De Nieuwe Universiteit blijft ondanks het stuklopen van de onderhandelingen en de dreigementen van het bestuur bij haar eerdere besluit om na het Festival der Wetenschappen te vertrekken. De Nieuwe Universiteit zal zich met andere middelen onverminderd blijven inzetten voor de inwilliging van haar eisen.