Voorstel onderzoekscommissie ontnemingsschikking met Cees H

Nieuwsbericht | 10-04-2015

Vandaag is het voorstel voor de onderzoeksopdracht inzake de ontnemingsschikking met Cees H. naar de Tweede Kamer gestuurd. De onafhankelijke onderzoekscommissie zal onder leiding van staan van mr. M. (Marten) Oosting. Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De onderzoeksopdracht zal in ieder geval de volgende aspecten bevatten:

a) de schikkingsovereenkomst die is gesloten tussen het openbaar ministerie en Cees H. met betrekking tot de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel;

b) de informatie die over deze schikking al dan niet beschikbaar was of is geweest bij de opeenvolgende bewindslieden, het openbaar ministerie en het Ministerie van (Veiligheid en) Justitie, een en ander in de periode 1993-2015;

c) de informatieverstrekking aan de Tweede Kamer;

d) het mogelijk lekken van of op andere wijzen bekendheid geven aan informatie over de schikkingsovereenkomst of de afwikkeling daarvan.

In overleg met de heer Oosting zal worden bepaald hoe de commissie zal worden samengesteld en welke expertise eventueel extern zal moeten worden ingeschakeld.

De Commissie is verzocht het eindrapport uiterlijk 31 december 2015 uit te brengen.