Opening 29 nieuwe audiozuilen Liberation Route Europe

13-4-2015 - Opening 29 nieuwe audiozuilen Liberation Route Europe / West-Brabant

BEVRIJDINGSVERHALEN KOMEN TOT LEVEN

Hoogerheide - In Woensdrecht vindt op 23 april aanstaande de officiele opening van 29 nieuwe audiozuilen op bevrijdingslocaties van Liberation Route Europe (LRE) plaats. Daarmee komen indrukwekkende bevrijdingsverhalen nu ook tot leven in West-Brabant. Vlak voor de zeventigjarige, landelijke herdenking van de bevrijding wordt Liberation Route Slag om de Schelde op bijzondere wijze geopend door de Commissarissen van de Koning in Noord-Brabant en Zeeland, Wim van de Donk en Han Polman, van de Brabantse Wal gemeenten de wethouders Groffen, Linssen en Lepolder en de burgemeesters Adriaansen, Petter en Vos.

Liberation Route Europe is de route die de geallieerden in 1944 en 1945 volgden tijdens de bevrijding van Europa. De route loopt van Zuid-Engeland via Frankrijk, Belgie en Nederland tot Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op het scharnierpunt van Brabant en Zeeland lang en stevig gevochten tijdens de Slag om de Schelde. Geschiedenisliefhebbers, wandelaars, fietsers en andere geinteresseerden kunnen vanaf 23 april ook in West-Brabant levensechte hoorspelen beluisteren met bevrijdingsverhalen die destijds ter plekke plaatsvonden. De nieuwe audiozuilen zijn met een draai aan een wiel makkelijk te bedienen en wekken bovendien zelf energie op. Op de website www.liberationroutebrabant.com kun je terecht voor meer informatie en zijn de bevrijdingsverhalen ook te downloaden.

Liberation Route op de Brabantse Wal

De Brabantse Wal was als landschap heel belangrijk voor het verloop van de slag. De locaties van de zuilen op de Brabantse Wal zijn: Langeweg - Woensdrecht, Raadhuisstraat - Hoogerheide, Westerstraat - Huijbergen, Canadalaan - Bergen op Zoom, Burgemeester Stulemeijerlaan - Bergen op Zoom, Hoogstraat - Welberg, Corneliuskerk - Welberg en Zuideinde - Dinteloord. De opening vindt plaats bij de luisterplekken aan de Grindweg-Langeweg in Woensdrecht. Deze zuil bevat het verhaal van "Black Friday". Het is het verhaal van John Dubetz, soldaat van het Canadese regiment The Black Watch ( Royal Highlanders of Canada).

Smartphone als verrekijker

Voor de jeugd (8 tot 15 jaar) is aan deze uitbreiding van de route een nieuwe app verbonden met een speurtocht. Met de app gebruiken jongeren hun smartphone als verrekijker naar het verleden en komen spelenderwijs de bevrijdingsverhalen nog meer tot leven.