Prins Maurits-medaille 2015 voor Korps Nationale Reserve

Nieuwsbericht | 13-04-2015 | 11:40

Het Korps Nationale Reserve (Natres) kreeg zaterdag voor zijn verdienstelijke rol binnen de krijgsmacht de Prins Mauritsmedaille. Deze onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Ons Leger (KNVOL) bestaat sinds 1935. De meest recente uitreiking was in 2012, toen generaal Peter van Uhm de eer ten deel viel.

"Deze vrijwilligers stonden klaar om de krijgsmacht op kritieke momenten te versterken. Dat begon met de oprichting van de Vrijwillige Landstorm in 1914, de gevechten in de meidagen van 1940 tot heden. Naast burger ook soldaat..... als 't moet. Ik ben ervan overtuigd; het MOET. Waar is de krijgsmacht zonder het Korps Nationale Reserve", motiveerde voorzitter KNVOL luitenant-generaal buiten dienst Peter Striek de toekenning tijdens de uitreiking in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

De vereniging kent de Prins Maurits Medaille toe aan een persoon of een groep die op een bijzondere wijze heeft bijgedragen aan de doelstellingen van de vereniging zoals een krijgsmacht die er toe doet, zowel dicht bij huis, als ver weg en een breed draagvlak voor de krijgsmacht in de samenleving.

Opsteker

Voor het korps was het de bekroning tijdens zijn 100-jarig jubileumjaar. Namens de 3.000 militairen van het Korps Nationale Reserve nam korpscommandant kolonel Gerard van der Thiel, de onderscheiding in ontvangst: "Deze medaille was niet gepland, maar vormt zeker de kers op onze taart. Het is een opsteker voor onze Natres-bataljons die operationeel zijn ondergebracht in de gevechtsbrigades van de landmacht."

Niet op het uniform

De onderscheiding mag overigens niet op de uniform worden gedragen, omdat het ereteken aan een groep is toegekend en niet aan de leden van het korps persoonlijk.

Eedaflegging.

Een Natres-militair legt de eed af.

Beediging militairen

Nieuw toegetreden militairen tot de krijgsmacht worden beedigd. Jaarlijks leggen ruim 400 militairen van het Korps Nationale Reserve de eed of belofte af op het vaandel. Dit gebeurt normaal gesproken op diverse locaties in het land. Vanwege het 100-jarig korpsjubileum was echter voor het eerst gekozen voor een landelijke korpsbeediging. Tijdens deze grote ceremonie legden 75 nieuw toegetreden reservisten, afkomstig uit heel Nederland, de eed af.

Korps Nationale Reserve

Het Korps Nationale Reserve is inzetbaar voor bewaking- en beveiligingstaken in Nederland. Dit onderdeel van de Koninklijke Landmacht bestaat uit 3 Natresbataljons (1 in elke gevechtsbrigade), 4 Natopsgroepen voor nationale operaties en de Fanfare Korps Nationale Reserve. De Natres-militairen oefenen geregeld en vervullen hun functie voor vrede en veiligheid naast een burgerbaan of studie. Tot augustus 2015 viert het korps zijn eeuwfeest, want zijn voorloper, de Vrijwillige Landstorm, werd op 4 augustus 1914 opgericht bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.