Zwaar verwaarloosde honden gered

In februari kwam er bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een melding binnen over drie honden en een aantal koeien die erg slecht verzorgd zouden worden. Bij aankomst op het adres in Ouderkerk aan de Amstel bleek de zaak heftiger dan verwacht. De dieren lagen in hun eigen uitwerpselen en hadden amper bewegingsvrijheid. De koeien zijn overgedragen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor de honden zijn andere maatregelen getroffen.

'De drie honden lagen aan een veel te zware ketting en konden zich nauwelijks bewegen', vertelt onze inspecteur. 'De dieren hadden geen plek om warm en tochtvrij te liggen en de grond waarop ze lagen was ontzettend smerig.'

Een van de honden bleek een teefje dat net een nestje had gehad. Een van haar pups was helaas al overleden omdat moeder er door haar ketting niet goed bij kon. De andere pups lagen verspreid in het hooi. In opdracht van RVO.nl* zijn de overgebleven pups en de moederhond in bewaring genomen en overgebracht naar een veilig opvangadres. Ze maken het naar omstandigheden goed.

De eigenaar kreeg de opdracht om de leefomgeving van de andere twee honden te verbeteren en te zorgen dat de dieren te allen tijde beschikken over vers voer en water. Na korte tijd kwamen er echter alweer nieuwe meldingen binnen. Bij een hercontrole bleek dat de situatie onveranderd was. De twee overgebleven honden zijn vervolgens in bewaring genomen en worden nu goed verzorgd.

Bij verder onderzoek op het terrein bleek dat verderop in het weiland twee dode honden lagen begraven in een ondiepe kuil. De eigenaar gaf aan dat deze honden op schapen zouden jagen en daarom zijn gedood. Hij ontkende dit zelf gedaan te hebben. De eigenaar krijgt een proces-verbaal en de hele zaak wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.