Rutte bracht bezoek aan Panama

Nieuwsbericht | 13-04-2015

Premier Mark Rutte leidde zondag 12 april 2015 een handelsmissie in het Centraal-Amerikaanse land. Hij bezocht het door Nederlanders gemaakte nieuwe deel van het Panamakanaal en het kunstmatige eiland bij Panama-Stad. Datzelfde weekend was ook de Amerika-top in Panama. Rutte sprak daar met de Cubaanse president Raul Castro.

Rutte bracht van vrijdag 10 t/m zondag 12 april 2015 een bezoek aan Panama. Hij was op uitnodiging van president Varela van Panama aanwezig bij de Cumbre de las Americas. Dit is de driejaarlijkse top van de leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Het bezoek richtte zich ook op de versterking van de economische relatie met Panama. Ook gaf Rutte de aftrap voor een Koninkrijksbrede bedrijvenmissie in de maritieme en logistieke sector die onder leiding staat van minister-president Eman van Aruba.

Nadat Rutte zondag weer vertrok naar Nederland, is Mike Eman nog gebleven om de Koninkrijksbrede bedrijvenmissie te leiden.

Sluisdeuren voor het Panamakanaal

Minister-president Rutte heeft zijn reis afgesloten met een bezoek aan het Panamakanaal. Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij het ontwerp van 16 grote sluisdeuren voor het kanaal. "De overeenkomst die ik eerder dit weekend getekend heb met de Panamese regering moet de samenwerking tussen onze landen versterken. Nederlandse expertise kan Panama bijvoorbeeld helpen op het gebied van watermanagement. Ook bij de verdere uitbreiding van het Panamakanaal liggen er kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. "Sterke Nederlandse bedrijven bieden oplossingen voor problemen in Panama en dat zorgt weer voor banen in Nederland.

Gelijkenissen Panama-Nederland

Panama en Nederland hebben veel gelijkenissen op logistiek gebied. Nederland is met Schiphol en de haven van Rotterdam een belangrijke toegangspoort tot Europa. Panama is dat door het Panamakanaal voor Latijns-Amerika. Rutte: "Nederland behoort tot de grootste investeerders in Panama. De economie groeit hard, ook de Nederlandse economie groeit weer. Er is dus volop ruimte om nog meer zaken te doen."

Gesprek met Raul Castro

Zaterdagavond 11 april 2015 sprak Rutte met de Cubaanse president Raul Castro. Het overleg duurde een uur. Ze spraken over de historische toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten en de betekenis voor de regio. Ook de economische ontwikkeling en versterking van de relaties tussen Nederland en Cuba kwamen aan de orde. Nederland onderhoudt al diplomatieke relaties met het communistische land.Rutte: "Hopelijk leidt de toenadering tot meer openheid, economische groei en democratische ontwikkeling van Cuba. Dat is belangrijk voor de regio, waaronder het Caribisch deel van ons Koninkrijk."

Ontmoeting tussen Obama en president Castro

Op de de Cumbre de las Americas ontmoetten Castro en Obama elkaar. Rutte: "De ontmoeting tussen president Obama en president Castro is een belangrijke stap op weg naar het normaliseren van de betrekkingen tussen Cuba en de VS."

Sterke banden Nederland en Latijns-Amerika

Op de top ontmoette Rutte president Obama en VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon. Rutte: "Verder heb ik vooral gesprekken gevoerd met Latijns-Amerikaanse regeringsleiders. Nederland onderhoudt sterke banden met landen uit deze regio. Ook omdat we met het Caribisch deel van ons Koninkrijk een directe buur zijn."