Minister Schippers naar Europese Gezondheidsraad in Riga

Nieuwsbericht | 13-04-2015

Minister Edith Schippers (VWS) is van 19 tot en met 21 april in Riga voor deelname aan de informele Europese Gezondheidsraad. Deze bijeenkomst van Europese zorgministers vindt plaats in de hoofdstad van Letland, omdat dit land momenteel het EU-voorzitterschap bekleedt.

Naast het deelnemen aan de raadsvergadering, heeft Schippers in Riga een reeks bilaterale ontmoetingen met enkele van haar Europese collega's. Ook voert Schippers overleg met Vytenis Andriukaitis, de Europees Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, en zijn er gesprekken met Slowakije en Malta, de landen die direct na Nederland het voorzitterschap zullen bekleden.

Deze gesprekken zijn vooral gericht op het aanstaande Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Nederland is in het eerste halfjaar van 2016 Europees voorzitter.

Hoofdonderwerp van deze ontmoetingen zijn de twee prioriteiten die Schippers heeft gesteld voor haar voorzitterschap van de Europese Gezondheidsraad in het eerste halfjaar van 2016. Het gaat dan om verdere maatregelen in de internationale strijd tegen antimicrobiele resistentie (AMR) en om verbeteringen van het gezamenlijke Europese geneesmiddelenbeleid.