Puur Hoorn, elektrisch varen op het water


HOORN, 20150413 -- Op vrijdag 10 april nam wethouder Bashara de boten van Watertaxi Hoorn en Leerwerkbedrijf Oostereiland hun historische boten met elektrische motor officieel in gebruik.

 Puur Hoorn rondvaarten

Watertaxi Hoorn heeft haar vloot uitgebreid met een historische sloep met elektromotor. De elektromotor kan op vol vermogen maar liefst tien uur draaien. De sloep uit 1956 is volledig gerenoveerd en geschikt gemaakt als watertaxi en rondvaartboot. De elektromotor is schoon, zuinig en ook heel stil. De sloep zal duidelijk herkenbaar zijn als Puur Hoorn Watertaxi. Er liggen Puur Hoorn kussens in de boot, de sloep zal varen met Puur Hoorn vlag en logo, het roer is groen en de buitenzijde is voorzien van een groen koord.

Watertaxi Hoorn

Watertaxi Hoorn verzorgt taxivervoer en rondvaarten over het water en verhuurt sloepen met schipper en fluisterbootjes zonder schipper. Ook verzorgt de watertaxi rondvaarten met een gids. Meer informatie over Watertaxi Hoorn staat op www.watertaxihoorn.nl

Leerwerkbedrijf Oostereiland

Ook Leerwerkbedrijf Oostereiland (LWBO) wilde een bootje duurzaam renoveren. Het gaat om een traditioneel Fries kerkebootje uit 1900, waarmee de boeren vroeger op zondag naar de kerk voeren. De deelnemers van het Leerwerkbedrijf Oostereiland (LWBO) zijn bezig met het opknappen van het casco, de betimmering en maken nieuwe kussens en dekzeilen. Deelnemers van het LWBO kunnen hier rondvaartjes mee maken en het scheepje kan ook ingezet worden voor evenementen in de haven van Hoorn.

Het Leerwerkbedrijf Oostereiland is een nautisch leerwerkbedrijf. De schepen liggen in de haven van Hoorn. Het motto is Werken en leren, leven en participeren. Op deze schepen werken mensen die door een arbeidsbeperking (nog) geen betaalde baan hebben.

Meer informatie over het Leerwerkbedrijf Oostereiland staat op www.lwbohoorn.nl

 Puur Hoorn op het water

Wethouder Samir Bashara is enthousiast over de twee initiatieven. ‘De keuze om met Watertaxi Hoorn en Leerwerkbedrijf Oostereiland samen te werken was snel gemaakt. Het past goed in ons Puur Hoorn programma. Dit soort duurzame renovaties betekent een nieuw leven voor bestaande en historische schepen en geeft concreet invulling aan het thema duurzame mobiliteit. Daarmee zijn deze schepen een inspirerend voorbeeld voor de vele boten en schepen die in onze haven rondvaren. Je kunt niet om de voordelen heen: schoner, zuiniger en stiller. Kortom, dit heeft toekomst.’





gGmeente Hoorn / Rederij Hoorn