Samen zwerfafval opruimen


Wijkhelden Groesbeek

Op woensdag 1 april was Wethouder Sjaak Thijssen voor even een wijkheld. Hij hielp het eerste wijkhelden team in de gemeente Groesbeek met het opruimen van zwerfafval in speeltuin de Rollebol in Leuth.

Het eerste team van Groesbeek bestaat uit zes kinderen.

Wat doen wijkhelden?

Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. Onder begeleiding van een volwassene lopen ze regelmatig een opruimronde door de buurt. Zo zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk
zwerfafval ligt. Dit ziet er niet alleen beter uit maar zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte.

Extra spannend door aanwezigheid wethouder

Het opruimen vinden de kinderen altijd leuk, maar de klus klaren met een wethouder is natuurlijk extra spannend en speciaal. "De komst van de wethouder zien de kinderen als een beloning", aldus Yolba, een van de begeleiders van het team. "We lopen bijna iedere week een ronde en zijn dan al
gauw een uur bezig met het opruimen van zwerfafval." De kinderen beloofden de wethouder plechtig vanaf nu niets meer op de grond te gooien. En dat komt mooi uit, want bewustwording creeren over zwerfafval is een van de doelen van het project.

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en andere voordelen

Dar verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de Wijkhelden. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken bezig te zijn in de samenleving.

Meer informatie over wijkhelden vindt u op www.wijk-helden.nl.