Carrosseriebouw en schadeherstel als keuzevak


14 april 2015 , Federatie

Cover Carrosserie 03-2015

De hervorming van het vmbo in 2016 biedt kansen voor de carrosseriebranche. Dat constateert voorzitter Ron Snoeks van de vereniging CarrosserieNL in de openingscolumn van het aanstaande FOCWA magazine Carrosserie.

Vanaf 2016 krijgen scholen in het vmbo de mogelijkheid om een keuzevak aan te bieden, waaronder carrosseriebouw en schadeherstel. Snoeks hoopt dat hierdoor meer handvaardigheid wordt opgenomen in de vmbo-opleidingen, zodat deze beter aansluiten bij de bedrijfsactiviteiten in de regio. Dat
leerlingen op het vmbo veel te theoretisch opgeleid worden is immers al jarenlang de grote klacht van leerbedrijven.

Verder in Carrosserie aandacht voor een werelduitvinding van Peter Satink en zijn team van Satink Restauraties in Hengelo: het Satink Detonation Control-systeem. Dit systeem maakt korte metten met het detoneren, ofwel pingelen van met name oudere motoren.

Een verslag van het symposium van CarrosserieNL op de Transport Compleet-beurs in Hardenberg, waar bleek dat fraaie theorieen, of het nu gaat om de opbouwsuggesties van DAF of het aslastberekeningssysteem van TrailerWin, nogal eens botsen met de weerbarstige werkelijkheid.

En we spraken A.A.S.-directeur Nicole Spenkelink op de Caravan en Camper Beurs in Gorinchem over een onderzoek naar schade bij caravans, campers en vouwwagens.

Dit alles, en meer, in FOCWA magazine Carrosserie nummer 3 van 2015, dat donderdag 16 april verschijnt.