College handelt bezwaarschriften in 2014 sneller af


Het college van B&W van Hoogeveen heeft In 2014 de bezwaarschriften sneller afgehandeld dan in voorgaande jaren. Dat staat in het jaarverslag van de bezwaarschriftencommissie.
De behandeling van een bezwaarschrift duurde gemiddeld 11,1 weken. In 2013 zijn er maatregelen genomen, gericht op een snellere afhandeling van bezwaarschriften. De termijn is ten opzichte van 2012 met ongeveer drie weken verkort. De meeste bezwaarschriften werden afgehandeld binnen de
termijn, die daarvoor in de wet staat. In 27% van de gevallen lukte dat echter niet.

Wat doet de bezwaarschriftencommissie

Burgers en bedrijven in de gemeente Hoogeveen kunnen een bezwaarschrift indienen als zij het niet eens zijn met een besluit. Bijvoorbeeld een bijstandsbesluit of een vergunning. De onafhankelijke commissie adviseert het college of de heffingsambtenaar over de kwestie.

Aantallen

De commissie behandelde 200 bezwaarschriften. De meeste hadden betrekking op bijstandsbesluiten, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de WOZ-waarde, omgevingsvergunningen en subsidiebesluiten. Het aantal bezwaarschriften was lager dan in voorgaande jaren (ca. 250).

Adviezen

Een derde van de bezwaarschriften zijn na uitleg, aanpassing van het besluit of het bieden van een andere oplossing ingetrokken. Over de Wmo, omgevingsvergunningen en subsidiebesluiten hoefde de commissie bijna nooit advies uit te brengen, omdat er al een andere oplossing was gevonden.
De commissie adviseerde 138 keer. In 28 gevallen vond de commissie dat het college of de heffingsambtenaar een ander besluit had moeten nemen. In de overige gevallen was het bezwaarschrift niet-ontvankelijk of ongegrond.

Vooruitblik 2015

De commissie verwacht in 2015 meer bezwaarschriften te moeten behandelen. Per 2015 zijn er grote veranderingen doorgevoerd op het gebied van bijstand, zorg en jeugdhulp. De gemeente heeft meer taken gekregen en zal daarom ook meer besluiten nemen.

Jaarverslag lezen

Wilt u het jaarverslag lezen? Klik hier