RECTIFICATIE: Meld aanrijdingen met wilde dieren


Gepubliceerd op: 14-04-2015
Hebt u een dier aangereden dat in het wild leeft? Meld dit dan bij de politie, via telefoonnummer 0900-8844. De politie neemt vervolgens contact op met Stichting Afhandeling en Monitoring Fauna aanrijdingen (SAMF). Zij helpen en verzorgen het dier. Vorige week meldden we in dit artikel dat u
de gemeente moest bellen als het dier overleden was. Dat klopt niet. In alle gevallen belt u dus de politie.

Wat doet SAMF?

Na een melding doet SAMF twee dingen:
sb Het aangereden dier verzorgen. Bij SAMF werken ruim negentig vrijwilligers. Het zijn leden van de lokale Wild Beheer Eenheid (WBE). Zij hebben de nodige vergunningen en ontheffingen om volgens de regels, snel en doeltreffend de aangereden dieren te helpen.
sb Gegevens verzamelen en registreren over aanrijdingen met dieren die in het wild leven. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor het Faunabeheerplan van de Provincie en bij het nemen van maatregelen om aanrijdingen te voorkomen.

Duizend aanrijdingen

Bijna duizend keer per jaar vindt in Noord-Brabant een aanrijding met een dier plaats dat in het wild leeft. In april en mei vinden de meeste aanrijdingen plaats. In bijna zeshonderd gevallen gaat het om reeen. Maar ook dassen, vossen en wilde zwijnen zijn het slachtoffer van aanrijdingen.

Meer informatie vindt u op www.fauna-aanrijdingen.nl
14-04-2015