Provincie maakt einde aan onveiligheid op kruispunt N229 - Singel in Odijk

Datum: 13 april 2015

Kruispunt Singel-N229Kruispunt Singel-N229

Werkzaamheden starten in augustus

De provincie Utrecht gaat deze zomer het kruispunt N229 - Singel in Odijk veiliger en beter maken. Om de veiligheid te vergroten brengt zij daar verkeerslichten aan. Ook creeert zij op het kruispunt meer ruimte, zodat het verkeer daar beter doorstroomt.

"Ik ben blij dat een echt gevaarlijke situatie wordt opgelost", stelt Rob Zakee, wethouder Mobiliteit en Financien van de gemeente Bunnik. "Al jaren is bijvoorbeeld in de ochtendspits sprake van veel onveilige situaties op het kruispunt", weet Zakee. "Na veel gesprekken heeft Gedeputeerde Staten oktober vorig jaar voor deze oplossing gekozen. Ik was en ben daar blij mee omdat die voor een veel veiligere situatie zorgt."

Vooral in de ochtendspits is er zoveel autoverkeer op de N229 dat auto's die vanaf de Singel komen, maar moeilijk op de provinciale weg kunnen komen. Wachtende auto's blokkeren bovendien geregeld de busstrook. Fietsers en voetgangers kunnen op hun beurt weer vanwege de vele wachtende auto's de Singel moeilijk oversteken. Dit alles zorgt voor grote onveiligheid. Verkeerslichten lossen die situatie op.

De provincie vergroot meteen ook de capaciteit van het kruispunt, door de doorgaande opstelstrook vanuit zuidelijke richting te verdubbelen. Daardoor kan het kruispunt straks meer auto's aan. Dat is ook van belang omdat de verwachting is dat het verkeer op de provinciale weg de komende jaren toeneemt.

Zakee: "De reconstructie is een zaak van de provincie. Maar de gemeente heeft vanaf het eerste begin meegedacht en aangedrongen op een snelle oplossing. Er zijn allerlei varianten besproken. Voor- en nadelen zijn afgewogen. We hebben ingestemd met de vorig jaar oktober gekozen oplossing. Omdat die voor een betere doorstroming en voor grotere veiligheid zorgt. Dat laatste stond en staat voor mij voorop."

Planning werkzaamheden

De werkzaamheden gaan medio augustus van start en duren zo'n zes weken. In die periode zal het kruispunt gedurende een weekend worden afgesloten om de laatste deklaag aan te kunnen brengen.