Jongerenwerk verdient duidelijke positie in jeugdstelsel

Nieuwe publicatie 'Jongerenwerk in beeld. Voor partners in de wijk' verschenen

Utrecht, 14 april 2015 - Jongerenwerk helpt jongeren in kwetsbare posities om gezond en veilig op te groeien. Jongerenwerkers zijn daar waar jongeren zijn: op straat, op school, in het park, in winkelcentra en op sociale media. Omdat zij in staat zijn kwetsbare jongeren te bereiken en langdurige relaties met hen aan te gaan, zijn zij in een goede positie om hen te begeleiden bij hun persoonlijke- en sociale ontwikkeling. Daarmee leveren zij ook een bijdrage aan preventie en overlastbestrijding. Het jongerenwerk verdient daarom een duidelijke positie in het nieuwe jeugd- en sociale stelsel.

Verbinding jongerenwerk en wijkteams

De transitie jeugdzorg is een feit en de meeste gemeenten hebben wijk- en buurtteams ingericht. Nu is goede afstemming van belang tussen deze teams en de basis- en preventieve voorzieningen, zoals het jongerenwerk. In veel gemeenten is dit nog niet voldoende gerealiseerd. Kwetsbare jongeren vanaf 12 jaar zijn minder wijkgebonden dan jongeren tot 12 jaar, en worden daardoor nog onvoldoende door deze teams bereikt. Het jongerenwerk is een belangrijke schakel naar deze groep. De publicatie 'Jongerenwerk in beeld. Voor partners in de wijk' is bedoeld om te stimuleren dat jongerenwerk en wijkteams met elkaar in gesprek gaan over een goede samenwerking, en dat gemeenten zorgen voor een duidelijke positie van het jongerenwerk in het jeugd- en sociale stelsel.

Jongerenwerk in beeld

Jongerenwerk is onmisbaar voor jongeren en de samenleving. De publicatie laat de positie van het jongerenwerk in het jeugd- en sociale stelsel zien en welke relatie het heeft met wijkteams. Daarnaast geeft de publicatie een beknopt overzicht van kennis over resultaten en verantwoording van het jongerenwerk, en hoe het staat met kwaliteit en professionalisering. Dit wordt met veel voorbeelden geillustreerd.

Presentatie

Op 14 april wordt de publicatie gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het Landelijk platform jongerenwerk van het Nederlands Jeugdinstituut en de MOgroep. Medeauteur Marja Valkestijn overhandigt de publicatie dan aan vertegenwoordigers van de gemeente Utrecht en Den Bosch en vertegenwoordigers van buurtteams en jongerenwerk uit Utrecht.

De publicatie 'Jongerenwerk in beeld. Voor partners in de wijk' is kosteloos te downloaden op www.nji.nl.