10e Dutch Air Guitar Championships 2015, powered by Hi-Fi Klubben

Het meest spectaculaire kampioenschap van Nederland staat weer op punt van beginnen. Voor de tiende maal wordt op 6 juni a.s. bij het Amsterdamse poppodium Melkweg de finale van het Dutch Air Guitar Championship, powered by Hi-Fi Klubben georganiseerd. De Nederlands kampioen zal daarna in augustus de belangen gaan verdedigen van Nederland in het Finse Oulu, waar sinds 1997 de wereldkampioenschappen worden gehouden en deelnemers uit ruim 20 landen, van Japan tot Amerika, van Brazilie tot Rusland, aan deelnemen.

Voordat het zover is, worden vijf voorronden georganiseerd waar deelnemers kunnen strijden voor een plaats in de finale. De voorronden zijn in Haarlem (Patronaat Cafe, 26 april), Hilversum (De Vorstin, 6 mei), Rotterdam (V11, 9 mei), Utrecht (Ekko, 14 mei) en Amsterdam (De Nieuwe Anita, 15 mei).

De winnaars van de voorronden gaan naar de finale, er zijn tevens wildcards te verdienen voor de beste nummers twee en drie. Voor de finale zijn al geplaatst de huidige kampioen en voormalig wereldkampioen The Destroyer en de eerste Nederlandse kampioen ooit, Funky Jordi. Winnaars van het kampioenschap treden inmiddels wereldwijd op. Het Dutch Air Guitar Championship wordt sinds 2014 gesponsord door Hi-Fi Klubben, de beste audiozaak in town.

De presentatie van de finale is in handen van Evelien Bosch (BNN, Zapp). De jury van de finale bestaat uit Dennis van Leeuwen (gitarist, ex-Kane), Phil Tilli (gitarist ex-Moke en Troekener Kecks, talent scout), Cas Oostvogel (directeur sponsor HiFi-Klubben), Jan Vollaard (muziek recensent NRC) en Gyuri Vergouw (organisator NK sinds 2003). Tijdens het juryberaad speelt de rockgroep Vanderbuyst een van hun laatste concerten ooit.

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor een van de voorronden op www.hifiklubben.nl/airguitar. Hier is ook meer info te vinden over het kampioenschap.