Economische missie naar Sierra Leone, Liberia en Guinee

Vrouwen op de markt in Afrika

Wilt u kennis nemen van de huidige economische ontwikkelingen in Sierra Leone, Liberia en Guinee? Ga dan van 5 t/m 8 juli mee met de economische missie naar deze landen met Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Voor de uitbraak van Ebola zaten deze landen economisch gezien in de lift. Nederland organiseert als een van de eerste landen na de Ebola-uitbraak een economische missie op ministerieel niveau naar deze regio. Graag bieden we bedrijven de mogelijkheid om vroeg in te spelen op potentiele kansen die zich in deze landen zullen voordoen, want ondanks de Ebola-crisis zijn de fundamenten van deze economieen onaangetast.

De verwachting is dat er de komende jaren geinvesteerd zal worden in gezondheidszorg, landbouw en infrastructuur in de drie landen, wat interessante kansen biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast heeft Nederland ook het bedrijfsleven instrumentarium en beurzenprogramma voor alle drie de landen opengesteld.

Sectoren

Deelname aan deze missie staat open voor alle bedrijven en kennisinstellingen.

Voor deze missie zijn de volgende kansrijke sectoren gedefinieerd die aansluiten bij de ontwikkelingen in de betreffende landen en die mogelijkheden creeren voor Nederlandse bedrijven:

* Logistiek/ Infrastructuur (onder andere havens)

* Landbouw

* Mijnbouw

* Gezondheidszorg

Sierra Leone

Voor de Ebola-crisis was de economie van Sierra Leone de snelst groeiende in de wereld met 20% economische groei, met name vanwege mijnbouwontwikkeling. De verwachting is dat de economische groei na de Ebola-crisis weer aantrekt. De belangrijkste sector in Sierra Leone is landbouw, gevolgd door mijnbouw. Belangrijkste exportproducten zijn ijzererts, diamanten en rutiel. De belangrijkste importproducten vanuit Nederland zijn voedsel en machines.

Er wordt geinvesteerd in het herstellen en opbouwen van de infrastructuur, zoals in het verbeteren van de havens, wegen en het vliegveld. Er zijn plannen voor een nieuw vliegveld en om de bestaande waterkrachtcentrale uit te breiden. Dit biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Verder liggen er kansen in de tuinbouw (groente en fruit), palmolie, cacao en de export van voedsel.

Liberia

De Liberiaanse economie kende voor de Ebola-crisis een economische groei van meer dan 11%. De verwachting is dat de economische groei na de Ebola-crisis weer zal aantrekken. De belangrijkste sector is de landbouw, gevolgd door mijnbouw met als belangrijkste exportproducten ijzererts en rubber. De handel met Nederland is afgelopen jaren toegenomen. Zo is de export naar Liberia gegroeid met 73% sinds 2010. De belangrijkste exportproducten vanuit Nederland zijn voeding en machines.

Er wordt door de Liberiaanse overheid geinvesteerd in het herstellen van de infrastructuur. Zo wordt de haven van Monrovia uitgebreid en heeft de overheid plannen om de havens van Buchanan en Greenville te verbeteren. Ook wordt het internationale vliegveld verbeterd en worden er nieuwe wegen aangelegd. Tevens heeft de overheid plannen te investeren in het verbeteren van de energievoorziening. Dit creeert kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Voor de agrosector liggen in Liberia kansen op het gebied van tuinbouw (groente en fruit), cacao, palmolie, rubber en de export van voedsel. Voor mijnbouw liggen er kansen op het gebied van ijzererts, goud en diamanten. Tenslotte biedt de oliesector kansen. Recentelijk is er een aanzienlijke voorraad olie aangetroffen in de wateren van Liberia.

Guinee

Guinee is rijk aan natuurlijke bronnen, maar is niettemin een van de armste landen in Afrika: 55% van de bevolking leeft op of onder de armoedegrens. Sinds 2012 voerde de regering enkele economische hervormingen door waardoor onder andere de elektriciteitssituatie verbeterde. Meer mensen op het platteland hebben nu toegang tot elektriciteit.

Voor de Ebola-uitbraak was er sprake van enige verbetering, mede doordat een deel van de schuld van het land door het IMF en de Wereldbank werd kwijtgescholden. De groei trok aan (3,9% in 2012 en 4,2% verwacht in 2014), de inflatie daalde en de wisselkoers stabiliseerde. Verder droegen hogere mijninkomsten bij aan het heropbouwen van internationale reserves. Echter, de Ebola-uitbraak heeft naast de humanitaire tragedie, ook gevolgen voor de economische situatie in Guinee. De omvang hiervan is nog moeilijk in te schatten. Het IMF heeft hoe dan ook alvast besloten om wederom over te gaan tot schuldenverlichting.

Groeisectoren zijn de land- en tuinbouw en mijnbouw. Voor Nederlandse bedrijven liggen behalve hierop ook kansen in de maritieme- en watersector. Met name rondom de haven van Conkary, baggeractiviteiten en infrastructuur. In 2014 bestond de Nederlandse uitvoer naar Guinee met name uit levende dieren, aardolie en voertuigen.

Bedrijvenprogramma

U kunt tijdens de missie aansluiten bij de officiele bezoeken van minister Ploumen bij de lokale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor handel, logistiek, landbouw en gezondheidszorg.

Verder vindt gedurende deze missie een aantal collectieve activiteiten plaats waarbij de deelnemers geinformeerd worden over de ontwikkelingen op de betreffende markten. Beschikbare fondsen en middelen vanuit multilaterale instellingen zullen daarbij een expliciet onderwerp zijn.

Tijdens netwerkevenementen, in aanwezigheid van minister Ploumen en de Nederlandse ambassadeur, bestaat de mogelijkheid uw bestaande zakelijke relaties uit te nodigen en nieuwe contacten te leggen. Voor deelnemers kunnen ook zakelijke afspraken (matchmaking) worden gearrangeerd, op basis van door u zelf aan te leveren bedrijven / organisaties in de drie landen.

Deelname

De kosten van deelname aan de missie bedraagt EUR 950 per bedrijf/organisatie (deelname is gelimiteerd tot een persoon per bedrijf/organisatie i.v.m. de logistieke reisbeperkingen). Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

Het dienstenpakket dat u hiervoor wordt geboden omvat:

* deelname aan de (collectieve) programmaonderdelen;

* matchmaking op basis van een door u aan te reiken adreslijst;

* vermelding van uw bedrijfsprofiel in het missieboekje;

* collectief lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie tijdens het verblijf in Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Ebola

Hoewel er belangrijke stappen zijn gemaakt in de bestrijding van de Ebola-crisis is de uitbraak nog niet onder controle. Naar inschatting van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het mogelijk om in juli met inachtneming van bepaalde protocollen veilig te reizen naar de getroffen landen. Dit hangt uiteraard af van de ontwikkeling van de epidemie. We houden u hiervan op de hoogte. Voorafgaand aan de reis krijgt u voorlichting over Ebola en worden u de protocollen - voornamelijk het vermijden van lichamelijk contact - uitgelegd.

Een reisbureau wordt gevraagd een reisarrangement samen te stellen. Een uitgebreide reisverzekering die ook medische repatriering en andere zaken dekt kan hier desgewenst onderdeel van zijn.

Aanmelden

De inschrijving voor deze missie sluit op 14 mei 2015. Aanmelding kan uitsluitend via de aanmeldknop op deze pagina.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze economische missie kunt u contact opnemen met Fred van der Meer:

* T (088) 602 11 20

* M fred.vandermeer@rvo.nl

en Mirco Rossi:

* T (070) 348 56 94

* E mirco.rossi@minbuza.nl.

De organisatie van de missie is in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlandse economische netwerk in de 3 landen.

Uiteraard is onze organisatie zich goed bewust van de precaire situatie in deze drie landen en de op dit moment geldende reisadviezen. De ontwikkelingen voor Sierra Leone en Liberia zien er gunstig uit. De inschatting is dan ook dat het mogelijk zal zijn om de reis doorgang te laten vinden naar in elk geval deze twee landen. Uiteraard is dit onder voorbehoud van een definitief besluit voor het wel of niet laten doorgaan van deze missie, dat uiterlijk 6 juni wordt genomen.