Toponderzoeker Hans Clevers en duizendpoot Ramsey Nasr praten over kunst en wetenschap

Hans Clever ontdekte een techniek om stamcellen te kweken. Ramsey Nasr is hartstochtelijk pleitbezorger van autonomie van de kunst. Vanavond, 14 april ontmoeten ze elkaar voor een goed gesprek in het Paard van Troje in Den Haag.

De avond met Clevers (president van de KNAW), en Nasr (regisseur/dichter/acteur/schrijver), is de eerste van een reeks van zes ontmoetingen tussen onderzoekers en kunstenaars. In de gesprekken staat staat de driehoek maatschappij, wetenschap en kunst centraal. Hoe zijn de onderlinge posities en verwachtingen veranderd? En is dat goed, of niet? Deze en andere vragen komen aan de orde.

Hans Clevers

Over Hans Clevers

Over Hans Clevers

Hans Clevers is tot juni president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW), daarna wordt hij directeur van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Hij deed onderzoek naar de mogelijkheid om met stamcelinjectie een nieuwe lever op te bouwen en ontwikkelde een manier om mini-organen uit stamcellen te kweken. Onderzoekers kunnen die gebruiken om medicijnen te testen en in het lichaam nieuw orgaanweefsel te laten aanroeien. Een baanbrekende techniek die orgaantransplantaties op termijn overbodig maakt. Clevers is een van de vier Nationale Iconen vanIinnovatie en wordt genoemd als belangrijkste kanshebber voor een Nobelprijs Het Nederlands wetenschapsbeleid typeert hij als `buitengewoon armoedig': `Het aardgas raakt op, straks hebben we niets dan mensen en kennis. Daar moeten we in investeren.'

Met deze serie ontmoetingen viert de Universiteit Leiden haar 440-jarig bestaan.

Over Ramsey Nasr

Nasr Ramsey

Nasr Ramsey

Ramsey Nasr is een van de 35 leden van de in 2014 opgerichte Akademie van Kunsten van de KNAW. Hij is een artistieke duizendpoot: dichter, acteur, schrijver, documentairemaker, toneel- en filmregisseur. In 2005 was Nasr Stadsdichter van Antwerpen en van 2009-2012 Dichter des Vaderlands. De autonomie van de kunstenaar beschouwt hij als een groot goed: `Niet voor het geld en succes gaan, maar voor wat jij wilt en kunt. En als dat betekent dat je geen werk hebt, dan is dat maar zo. Dat vind ik een enorm groot streven, want we worden nu allemaal, zeker met de bezuinigingen, uitgedaagd voor de commercie te kiezen.' In 2012 verscheen `Hier komt de poezie', een 7-delige cd-box waarop Nasr een persoonlijke keuze uit acht eeuwen poezie voordraagt.