`Huzarenstukje Dijksma voor gedupeerde muizenboeren'

De Europese Commissie geeft de door de muizenplaag getroffen boeren ruimte voor maatregelen om hun vernielde grasland te kunnen herstellen en tekort aan ruwvoer aan te vullen. "Het hoogst haalbare wat zo'n korte termijn van Brussel werd gevraagd, is inderdaad bereikt. Staatssecretaris Dijksma heeft door haar inzet een huzarenstukje geleverd. Dit geeft de boeren in elk geval meer lucht op de route naar herstel", zegt Wiebren van Stralen, beleidsadviseur Mest en Milieu van LTO Nederland.

Vanmiddag heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer laten weten hoe de Europese Commissie heeft gereageerd op de door Nederland voorgestelde maatregelen voor door muizenschade gedupeerde boeren. Tijdens haar bezoek aan de getroffen bedrijven liet Dijksma weten dat ze zich in Brussel zou inspannen voor de noodzakelijke maatregelen. Het ging hierbij vooral om Brusselse wetten en regels die een sta-in-de-weg konden zijn voor maatregelen op de getroffen bedrijven. Doel is zo snel mogelijk terug naar gangbare en normale bedrijfssituaties van vooral melkveebedrijven.

Nitraatrichtlijn

Drie maatregelen moesten worden beoordeeld op hun impact op het 5e Actieprogramma nitraatrichtlijn en de daarmee samenhangende derogatie. De Europese Commissie heeft, zo blijkt uit de brief aan de Kamer, voldoende vertrouwen in de maatregelen en de uitvoering van de controle om deze verruimingen toe te staan.

De snelle reactie vanuit Brussel is opmerkelijk, vindt Van Stralen. De Brusselse goedkeuring van dit Actieprogramma en de derogatie werd media vorig jaar gegeven na een lang en intensief onderhandelingstraject. "Door een uitstekende samenwerking met EZ, goede onderbouwing van de maatregelen en niet in de laatste plaats ook de inzet van het actiecomite is Brussel binnen afzienbare tijd over de streep getrokken", aldus de LTO-beleidsadviseur.

Satellietbeelden

De veldmuizen hebben meer dan 20.000 hectare grasland verwoest. De aantastingen zijn zelfs op satellietbeelden te zien. Naast de herstelwerkzaamheden gaan de kosten voor de boeren ook vooral zitten in de aankoop van vervangend voer. Van Stralen: "Hoewel het nog maar de vraag is of de muizenplaag voorbij is, kunnen boeren de reeds geleden schade weer proberen in te lopen. Aan het herstel van de grasmat wordt nu met gunstig voorjaarsweer volop gewerkt."

14 april 2015

BRON: Jack Luiten / Wiebren van Stralen