Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 14-04-2015 | 16:00

Nederlandse F-16's vlogen bijna 30 missies boven Irak. Ze wierpen 15 bommen af op doelen van terreurorganisatie ISIS. Een overzicht van Defensie-operaties van 6 tot en met 12 april.

De Air Task Force Middle East wisselde van detachement. Het is inmiddels de derde rotatie. De militairen van het tweede F-16-detachement zijn terug in Nederland.

Marine- en landmachtinstructeurs vervolgden de commando- en infanterieopleidingen in Irak. Nederlandse militairen startten een eerste scherpschuttersopleiding.

Mali

De bevrijde gijzelaar Sjaak Rijke is begin vorige week opgevangen op het Nederlandse Kamp Castor in Gao.

Een Chinook-transporthelikopter bracht 4 gewonde Senegalese VN-militairen vanuit Noord-Mali naar het Chinese veldhospitaal in Gao. Zij waren op een geimproviseerd explosief gereden.

Een andere Chinook vloog onderdelen naar een Franse Cougar-helikopter die was gestrand in de regio. De Franse heli kon daarna op eigen kracht weer verder vliegen.

De Special Operations Land Task Group voerde meerdaagse patrouilles uit. Het onbemande vliegtuigje ScanEagle maakte verkenningsvluchten. Een verkenningscompagnie vergaarde inlichtingen in Gao en omgeving.

In zijn rapport aan de VN-Veiligheidsraad benadrukte secretaris-generaal Ban Ki-moon het belang van het inlichtingenwerk van de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU) in Mali. Met name ASIFU's regionale stabilisatie- en herstelplan voor Gao kwam aan bod. Met een inlichtingencompagnie in Gao en stafpersoneel op het hoofdkwartier in Bamako levert Nederland een grote bijdrage aan ASIFU.

De militairen van de Force Protection-eenheid in Gao kregen een VN-medaille.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse leidinggevenden. De Force Protection-eenheid voerde beveiligingstaken uit. Daarbij was militair medisch personeel beschikbaar.

Antipiraterij

Zr. Ms. Johan de Witt nam deel aan een search and rescue-oefening met de kustwacht van de Seychellen. Communicatie en tactische procedures stonden daarbij centraal. Naast piraterijbestrijding bij Oost-Afrika staat voor Nederland ook het vergroten van de maritieme capaciteit van landen in de regio hoog op de agenda.

Op het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het onderzoeken van schepen. Meerdere beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Het team mariniers aan boord van MV White Marlin (Dockwise) zag in de Straat van Hormoes meerdere kleine bootjes naderen. Er was geen aanval en de mariniers zagen ook geen wapens in de skiffs.

Middellandse Zee

Een Nederlands kustwachtvliegtuig voerde voor de grensbewakingsoperatie Frontex patrouillevluchten uit boven de Middellandse Zee. Het toestel opereert voor 4 weken vanaf de Italiaanse basis Sigonella.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Zr. Ms. Urk

Mijnenjager Zr. Ms. Urk zocht bij IJmuiden met een onderwaterrobot naar het stoffelijk overschot van een vrouw. Zij kwam vermoedelijk door een misdrijf om het leven. Het slachtoffer is niet gevonden.

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam bijna 40 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het ging 1 keer om een geimproviseerd explosief.

Medisch transport

Een Cougar-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht bracht 2 patienten van de Waddeneilanden naar Medisch Centrum Leeuwarden.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee trof in Hoek van Holland 14 illegale Afghanen aan. Zij zaten verstopt in een vrachtwagen. Bij een doorlaatpost sloeg een zogenoemde migratie-controlehond aan. De vreemdelingen hebben asiel aangevraagd en zijn naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gebracht. De 31-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur is aangehouden.