Helft Nederlanders deelt smartphone, tablet of laptop met anderen

Toename mobiele beveiligingsrisico's door nieuwe generatie werknemers.

Aruba Networks, Inc. (NASDAQ: ARUN) roept bedrijven wereldwijd op om in actie te komen, nu uit een nieuw rapport over mobiele beveiligingsrisico's blijkt dat bedrijven slecht zijn voorbereid op de 'hoog-risico, hoge groei' mentaliteit van #GenMobile werknemers. Dit leidt tot alarmerende verschillen in beveiligingspraktijken in de corporate wereld. De blootgelegde kloof tussen leeftijd, geslacht, inkomensniveau, industrie en geografische locatie heeft rechtstreeks effect op de veiligheid van bedrijfsgegevens.

Het 'Securing #GenMobile: Is Your Business Running the Risk' onderzoek naar veiligheidsdreigingen, waarbij wereldwijd meer dan 11.500 werknemers uit 23 landen werden ondervraagd, toont aan dat de instelling van werknemers verschuift naar een steeds meer delende, beveiligings-agnostische werkplek. Het onderzoek toont aan dat sterk gereguleerde en technologisch onderlegde sectoren, mannen met hogere salarissen en opkomende markten het grootste risico vormen voor de enterprise gegevensbeveiliging.

Drie trends

Aruba is van mening dat drie belangrijke trends benadrukken hoe #GenMobile de weg vrijmaakt voor risicovol gedrag binnen het personeelsbestand - wat zowel goed als slecht is voor het bedrijf.

- Delen wordt de norm: In Nederland deelt vijf op de tien (wereldwijd zes op de tien) hun werk en persoonlijke apparaten regelmatig met anderen. Ruim een op de acht van de werknemers (wereldwijd een vijfde) heeft geen wachtwoorden zijn of haar smartphone, tablet en laptop.

- Beveiliging heeft niet de prioriteit: Bij de aankoop van een apparaat voor zakelijk gebruik staat beveiliging op de vijfde plaats, na onder andere prijs, besturingssysteem en merk. Acht op de tien (wereldwijd bijna negen op de tien) neemt aan dat hun IT-afdelingen hen beschermd houden; bijna een op de vijf (wereldwijd 31%) heeft echter data verloren als gevolg van het misbruik van een mobiel apparaat.

- Zelf-empowerment werkt: Zes op de tien werknemers (wereldwijd 56%) zegt op dit moment bereid te zijn hun baas niet te gehoorzamen als het er om gaat iets gedaan te krijgen. Ruim driekwart (wereldwijd 77%) is bereid om zelf IT-werkzaamheden uit te voeren in plaats van het inschakelen van IT-professionals. Drie op de tien (wereldwijd 51%) geeft aan dat mobiele technologieen hen in staat stellen productiever en meer betrokken te zijn.

"#GenMobile werknemers zijn flexibel, transparant, werken samen en zijn bereid om actie ondernemen om de productiviteit en zakelijke groei te helpen bevorderen. Dat gezegd hebbende, zijn deze werknemers ook veel meer bereid om bedrijfsgegevens te delen en zijn ze zich notoir onbewust van beveiligingskwesties", zegt Ben Gibson, CMO van Aruba Networks.

Met de komst van deze high-risk cultuur naar ondernemingen geeft het rapport wat betreft de omgang met mobiele apparaten en data echter een alarmerend niveauverschil aan tussen individuen, bedrijfstakken en landen:

Hoe herken je de riskante medewerkers?

- Mannen lopen meer kans op datadiefstal: Mannen lopen meer kans dan vrouwen om persoonlijke of klantgegevens te verliezen als gevolg van misbruik van een smartphone.

- Jongere werknemers richten ravage aan wat betreft bedrijfsbeveiliging: Bij respondenten van 45 en ouder is de kans op identiteitsdiefstal of verlies van persoonlijke/klantgegevens minder groot als bij jongere werknemers. De leeftijdsgroep met de hoogste waarschijnlijkheid van gegevens- en identiteitsdiefstal bestaat uit werknemers tussen 25 en 34 jaar.

- Direct verband tussen hogere salarissen en hoger veiligheidsrisico: Wereldwijd is het zo dat bij medewerkers die meer dan Euro 55.000 verdienen, het tweemaal zo waarschijnlijk is dan bij werknemers die minder dan Euro 17.500 verdienen dat zij wel eens financiele bedrijfsgegevens zijn kwijtgeraakt. In Nederland verschilt dit weinig van elkaar.

Ironisch genoeg geldt dat, indien hen geld wordt aangeboden, degenen die tussen de Euro 27.500 en Euro 70.000 verdienen tweemaal zo vaak het wachtwoord van hun smartphone, laptop of tablet afgeven dan bij respondenten die minder dan Euro 27.500 verdienen.

Discrepantie tussen bedrijfstakken

- Financiele wereld lekt gegevens: Geloof het of niet, maar wereldwijd geef 39% van de respondenten bij financiele instellingen het verlies van bedrijfsgegevens toe als gevolg van misbruik van een mobiel apparaat. Dit is 25% hoger dan het gemiddelde van alle onderzochte bedrijfstakken. De publieke sector (met uitzondering van onderwijs) loopt de minste kans op verloren of gestolen data.

- High-tech loopt hoog risico: Bij high-tech werknemers over de hele wereld is het bijna twee keer (46%) zo waarschijnlijk dat zij het wachtwoord van hun apparaat verstrekken als hierom wordt gevraagd door IT, vergeleken met werknemers uit de hospitalitysector of het onderwijs.

- Leraren hebben een beveiligingslesje nodig: Het wereldwijde onderzoek onthult dat bij onderwijzend personeel de kans 28% hoger is dat zij wachtwoorden opslaan op een vel papier, vergeleken met werknemers in high-tech bedrijven. Onderwijzend personeel scoort vergeleken met andere bedrijfstakken ook het laagst op de vraag of zij hun persoonlijke smartphones hebben beveiligd met een wachtwoord.

Wereldwijde risicotrends in kaart gebracht

- Hoog risico, hoge groei: Opkomende en groeimarkten zoals China, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) blijken wereldwijd het hoogste risicogedrag te vertonen. Dit suggereert dat het nemen van grotere risico's net zoveel is gekoppeld aan hogere groei en meer kansen als aan veiligheidsrisico's.

- Het westen speelt op veilig: Deze koppeling wordt ondersteund door het feit dat de minst risico-vatbare landen de westerse markten zijn, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Nederland neemt een neutrale positie in op deze lijst.

Bedrijven hebben een gebrek aan aanpassingsvermogen

Op basis van de antwoorden van de respondenten suggereert het onderzoek dat bedrijven niet goed zijn voorbereid op wat hen te wachten staat. In Nederland heeft 39% (wereldwijd 37%) geen basismaatregelen getroffen op het gebied van mobiele beveiliging. 14% van de werknemers (wereldwijd 18%) gebruikt geen wachtwoordbeveiliging op hun apparaten. Dit suggereert dat werkgevers sommige fundamentele veiligheidspraktijken niet afdwingen.

Aruba concludeert dat voor bedrijven die hun beveiliging strategisch meten en op intelligente wijze beheren, de meer flexibele, open methoden van arbeids- en informatieuitwisseling die #GenMobile werknemers met zich meebrengen een stimulans kan vormen voor nieuwe bedrijfsinnovatie.

"Organisaties moeten streven naar het opzetten van een veilig en operationeel kader voor alle werknemers, in plaats van het ze te bemoeilijken. Deze trends onderstrepen het feit dat #GenMobile werknemers een groeiend onderdeel blijven van de dagelijkse beroepsbevolking, maar dat dit ook een bepaalde mate van riskant gedrag met zich meebrengt", aldus Gibson.

"In de moderne, verbonden wereld moeten bedrijven creativiteit koesteren, terwijl ze tegelijk het risico op verlies van data en informatie moeten minimaliseren. Als gevolg hiervan moeten werkgevers een benadering hanteren van adaptief vertrouwen wat betreft pc-connectiviteit en databeveiliging, door individuele werknemersvoorkeuren te identificeren die rekening houden met meerdere lagen van contextuele informatie, om zo veilige infrastructuren om hen heen te bouwen."

Doe de test: bepaal uw risico

Met behulp van deze wereldwijde gegevens heeft Aruba een online Security Mobile Risk Index tool ontwikkeld waarmee organisaties het risiconiveau van hun mobiele beveiliging kunnen afzetten tegen dat van organisaties in hun land en bedrijfstak.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden via: http://www.arubanetworks.com/mobileriskindex/