Stuk mooiste meteoriet ter wereld onder de hamer

Tijdens een unieke meteorietenveiling bij online veilinghuis Catawiki gaan deze week 90 zeldzame meteorieten, waaronder een stuk van de mooiste meteoriet ter wereld; de Esquel-meteoriet, onder de hamer. Bij meteorietenverzamelaars en musea staat de Esquel-meteoriet vanwege zijn prachtige, olijfkleurige kristallen bekend als de mooiste meteoriet ter wereld.

De meteoriet, die in 1951 in Argentinie werd gevonden, is in de jaren '90 in kleine stukken gezaagd en verkocht. De stukken komen echter nu nog maar zelden op de markt. Veilingmeester Luc Hennion van Catawiki verwacht dan ook veel belangstelling. Tijdens de veiling worden naast het stuk van de Esquel-meteoriet onder andere ook meteorieten van mars en de maan geveild. Met 90 meteorieten is het de grootste meteorietenveiling die ooit in Europa heeft plaatsgevonden.

Veilingmeester Hennion geeft aan dat het bijzonder is dat er zoveel verschillende soorten meteorieten in een veiling bij elkaar zijn gebracht. ''In de veiling worden de meest uiteenlopende meteorieten aangeboden. Zo kan er worden meegeboden op de 'gangbare' ijzer- en steenmeteorieten, maar ook op een zeldzame meteorieten afkomstig van Mars. In totaal zijn er op de hele wereld nog geen 100 Marsmeteorieten gedocumenteerd''.

Meteoriet van 25.000 euro

Naast de belangstelling voor het stuk van de Esquel-meoriet verwacht Hennion ook veel interesse voor een meteoriet van maar liefst 23,5 kilo. ''Grote meteorieten zijn erg zeldzaam, omdat de meeste meteorieten bij het doorkruisen van de dampkring door de hitte uiteenspatten. Ik verwacht dan ook dat deze meteoriet vanwege zijn grootte dan ook interessant zal zijn voor veel musea''. De geschatte opbrengst voor deze meteoriet is ongeveer 25.000 euro.

De meteorietenveiling is inmiddels gestart en duurt tot en met vrijdag 17 april De veiling is te bekijken via www.catawiki.nl/meteorieten