Europese tankvliegtuigen trainen vanaf vliegbasis Eindhoven

Tankvliegtuigen uit Duitsland, Frankrijk, Italie en Nederland doen tot en met vrijdag 24 april mee aan de European Air Refuelling Training (EART). Vanaf Vliegbasis Eindhoven voorzien zij 2 weken jachtvliegtuigen die meedoen aan de internationale vliegoefening Frisian Flag van brandstof in de lucht. De EART vindt dit jaar voor de tweede keer plaats.

De tankers bevoorraden verschillende typen vliegtuigen. Door de EART tijdens Frisian Flag te houden, krijgen de bemanningen de kans om in uiteenlopende scenario's en in internationaal verband te opereren. Daarnaast staat de training in het teken van de uitwisseling van kennis en ervaring tussen de bemanningen en logistiek personeel. Aan het bijtanken in de lucht nemen een Duitse A310, Franse C-135, Italiaanse KC-767 en de Nederlandse KDC-10 deel.

Tanken in de lucht

De Koninklijke Luchtmacht heeft 2 KDC-10 transportvliegtuigen met Vliegbasis Eindhoven als thuishaven. Die toestellen vervoeren niet alleen vracht en personeel, maar tanken ook vliegtuigen bij. Daardoor kunnen jachtvliegtuigen langer in de lucht blijven. Dat verhoogt het rendement van de missie.