VEH: Bewijslast aardbevingsschade niet langer bij huiseigenaar

Amersfoort, 15 april 2015 - "Hou op met Groningse huiseigenaren zelf te laten bewijzen dat de schade aan hun woning is veroorzaakt door aardbevingen." Dat zegt algemeen directeur Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis (VEH), vooruitlopend op het plenaire debat over de Mijnbouwwet morgen in de Tweede Kamer.

Vereniging Eigen Huis pleit al langer voor omkering van de bewijslast om de positie van Groningse huiseigenaren te verstevigen. Vooral bij complexere schadezaken raken zij verwikkeld in jarenlange bewijsdiscussies. Een wijziging van de Mijnbouwwet kan hierin verandering brengen. Verschillende fracties in de Tweede kamer dringen hier op aan.

Ondanks de opmerking van minister Kamp dat de huidige schadeafhandeling is gericht op snelheid en eenvoud, merkt Vereniging Eigen Huis in de praktijk nog geen verbetering in de behandeling van schadegevallen door de NAM. Vooral het herstel van complexere woningschades stagneert. Omkering van de bewijslast is daarom volgens de vereniging juist heel hard nodig.

Vanaf september 2014 verzamelt de vereniging klachten van Groningers met aardbevingsschade op de Urgentielijst. Uit een recente enquete blijkt dat 80% van de gedupeerde huiseigenaren nog steeds zit te wachten op een oplossing en dat er in de meeste gevallen nieuwe schade is bijgekomen.