Eerste beurs voor integrale asbest-sector - Rotterdam, 15 en 16 april

Asbestos2015, Ahoy Rotterdam, 15 en 16 april 2015:

Eerste beurs voor integrale asbest-sector op snijvlak techniek, regelgeving en veiligheid

Op 15 en 16 april 2015 vindt de nieuwe vakbeurs Asbestos2015 plaats, in Ahoy Rotterdam. Zeventig exposanten presenteren op 6000 vierkante meter alle schakels van de professionele asbestketen. Het is het eerste Europese platform voor de volledige branchekolom.

De asbestsector is sterk in ontwikkeling. De per 2014/2015 met een factor tien verscherpte grenswaarden tot maximaal 2000 vezels/m3 (chrysotiel) resp. 300/m3 (amfibolen) stellen hoge eisen aan inventarisatie, analyse en uiteindelijke sanering en verwerking. Dit heeft zijn weerslag in regelgeving, certificatie en toezicht. Het leidt evenzeer tot innovatie in saneringstechnieken en toegenomen verantwoordelijkheden van opdrachtgevers en vergunningverleners. Op het dynamische snijvlak van veiligheid, wetgeving en techniek verlegt de asbestsector grenzen. De komende decennia wacht de asbestbranche veel werk. De overheid stimuleert actieve sanering, ook van zogeheten hechtgebonden asbest dat nog geen actief gevaar oplevert. Uiterlijk in 2024 moeten alle asbesthoudende daken zijn gesaneerd en liefst worden herdekt met zonnepanelen. Ook staan de komende jaren veel schoolgebouwen op de nominatie voor vervanging of renovatie. In scheepvaart en industrie zal asbestsanering onverminderd sectorcapaciteit opslokken. Daar zijn asbesthoudende materialen toegepast in bijvoorbeeld hogetemperatuurisolatie en brandveiligheidsvoorzieningen.

Sectorplatform

De nieuwe vakbeurs Asbestos2015 is een integraal sectorplatform met alle ruimte voor kennis, techniek, regelgeving, ondernemerschap. Het exposantenveld weerspiegelt dit: toeleveranciers, certificerende instellingen, toezichthouders, gespecialiseerde asbestsaneerders zijn evenwichtig vertegenwoordigd. Kennisinstituten en brancheorganisaties nemen alle deel aan Asbestos2015.

De organisatie verwacht duizenden bezoekers uit bovengenoemde categorieen. Opdrachtgevers, vergunningverleners en toezichthouders, waaronder gemeenten en provincies en gebouw- en installatiebeheerders, isolatiebedrijven en ingenieursbureaus vinden op de beurs directe toegang tot alle kennis en middelen. Sanerende bedrijven zijn exposant en bezoeker: om hun dienstenpakket te etaleren, kennis te nemen van nieuwe technieken en om opdrachtgevers te informeren over optimale ketensamenwerking.

Discussieplein en handen op elkaar

Centraal op de beurs staan kennisinstellingen en branche-organisaties. Zij schragen een informatief programma met lezingen, workshops, presentaties en een interactieve rondetafelconferentie. In deze sector van doeners vormen vakdiscussies een attractie op zich: met heldere vragen en opmerkingen die over de schakels van de keten springen ontstaan op asbestconferenties informatieve gedachtewisselingen. Op de vakbeurs Asbestos2015 zal het begrip 'kennisuitwisseling' naar verwachting nieuw relief krijgen.

Daarnaast is er harmonie, te beginnen met de officiele opening door Ascert-voorzitter mr. C.E.M. (Kees) van Dongen, in unieke branchebrede samenwerking met de voorzitters van VVTB, Fene Lab, VAVB, Veras/Voam en VKBA.

Veilige sanering

De asbestbranche staat voor zorgvuldige, veilige sanering. Tot het toepassingsverbod per 1994 is asbest op grote schaal toegepast in onder meer bouw, industrie en maritieme sector. Nederland heeft in de vorige eeuw ca. acht miljoen ton asbesthoudende producten geproduceerd en verwerkt, in de vorm van asbestcement en vele andere producten. Wet- en regelgeving, techniek en uitvoering van asbestsanering zijn primair gericht op bescherming van mens en milieu tegen de schadelijke vezels. Dit is geborgd in een stelsel van verplichte certificatie, voorgeschreven procedures en het landelijk asbestvolgsysteem LAVS. Met de wet WAHS (Wet Aanscherping Handhaving en Sanctiebeleid) zet de overheid zwaar in op naleving en publiceert alle overtredingen met naam en toenaam.

KADER

Asbestos2015 in het kort

Datum: woensdag 15 en donderdag 16 april 2015

Openingstijden:

- Woensdag 10.00 tot 21.00 uur

- Donderdag 10.00 tot 18.00 uur

Locatie: Beurs- en Evenementencentrum Ahoy, Rotterdam

Organisatie: Exhibitions Rotterdam International

Beursoppervlak: 6000 m2

Exposanten: 70

Toegang: Kosteloos voor professionals

Informatie: www.asbestos2015.com