Lezers steunen besluit kabinet om vaste boekenprijs te handhaven

Lezend Nederland staat achter het besluit van het kabinet om de vaste boekenprijs te handhaven. Dat is een van de opvallendste conclusies uit een recent lezersonderzoek van de grootste boekcommunity van Nederland, deBoekensalon.nl. Tachtig procent van de zessentwintighonderd respondenten vindt dat het cultuuraanbod beschermd moet worden tegen de marktwerking. Men vindt het belangrijk dat uitgevers ook minder winstgevende titels uitgeven om een gevarieerde en vitale leescultuur te stimuleren.

Dat Nederlandstalige boeken een vaste prijs hebben, is goed bekend onder de lezers. Meer dan 90% kent de wet. Slechts 10 % is helemaal niet bekend met de vaste boekenprijs. Een kleine groep lezers is van mening dat de marktwerking ook het boekenaanbod zou moeten domineren en dat boeken die slecht verkopen ook 'wel slecht van kwaliteit zullen zijn'.

Lezers graag bij elkaar

Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat lezers graag fysiek bij elkaar komen. Het merendeel van de respondenten zit samen met vrienden of (oud-)collega's in een leesclub. Het sociale aspect is de belangrijkste drijfveer achter deelname aan een leesclub. De online leesclubs zijn impopulair: slechts 3% van de ondervraagden neemt deel aan een leesclub via het internet.

Jonge geesten, oud lichaam

Het profiel van de leesclubleden laat zich het best omschrijven als 'jonge geesten in een oud lichaam'. Een vrouwenlichaam welteverstaan, want mannen zijn zeer slecht vertegenwoordigd in leesclubs: nog geen 1%. Het merendeel van de leesclubleden is 45+ en hoogopgeleid.