Start asfalteringswerk brug N279 over Maximakanaal

15-04-2015 | Rijkswaterstaat Zuid-Nederland | persbericht

Vandaag start het asfalteringswerk op de brug in de N279 over het Maximakanaal bij Den Dungen. Eind vorig jaar bleek tijdens een reguliere inspectie dat er aan de binnenzijde van de Zuidelijke brug over de N279 meerdere vochtplekken in het beton te zien waren. De brug is eind december 2014 daarom afgesloten voor het verkeer. Na grondig onderzoek is besloten de asfaltlaag van de brug volledig te vervangen omdat de waterafsluitende laag niet goed blijkt te werken. Er is tijdens deze werkzaamheden nauwelijks hinder voor het verkeer.

Nu de periode van droger lenteweer is ingegaan start WillemsUnie met het vervangen van de asfaltlaag op de afgesloten brug in de N279. De huidige asfaltlaag wordt van de brug verwijderd en de hele brug wordt kaal gefreesd tot op de onderste laag. Daarna komt er een nieuwe waterafsluitende laag op de brug waarop ZOAB wordt gelegd. Deze werkzaamheden duren ongeveer 8 weken. Het verkeer kan tijdens de werkzaamheden gewoon gebruikmaken van de huidige twee beschikbare rijstroken op de N279. De tijdelijke verkeerssituatie van dit moment blijft dus gehandhaafd.

Beide bruggen

In overleg met Rijkswaterstaat heeft aannemerscombinatie WillemsUnie de afgelopen tijd ook grondig onderzoek gedaan naar de asfaltlaag op de Noordelijke brug in de N279. Deze brug vertoont ook enkele kleine vochtplekken aan de binnenzijde van de constructie. We willen geen enkel risico lopen dat ook in deze brug vocht, in de winterperiode vermengd met strooizout, binnenkomt. WillemsUnie kiest daarom voor zekerheid en zal ook het asfalt en de waterafsluitende laag op deze brug vervangen. Dat gebeurt pas nadat het werk aan de Zuidelijke brug gereed is. Op die manier kan het verkeer tijdens de werkzaamheden altijd blijven rijden. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden aan de bruggen in de N279 medio juli afgerond.

Meer informatie

Deze werkzaamheden vinden plaats in het kader van de aanleg van het Maximakanaal. Deze nieuwe vaarweg is eind 2014 in gebruik genomen voor de scheepvaart. Op 5 maart jongstleden heeft Koningin Maxima de naar haar vernoemde vaarweg officieel geopend. Het Maximakanaal heeft een lengte van negen kilometer en loopt van de Maas naar de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen. Met de komst van dit kanaal is de bereikbaarheid van Brabant over water verbeterd en duurzamer geworden. Omdat er nu grotere vrachtschepen van en naar Veghel varen, kunnen er meer goederen over water worden vervoerd in plaats van over de weg. Dit geeft een impuls aan de Brabantse economie en zorgt voor minder CO2-uitstoot.