Hanke Bruins Slot: Zorgtoeslag van wanbetalers direct naar zorgverzekeraar

15/04/2015

Hanke Bruins Slot: Zorgtoeslag van wanbetalers direct naar zorgverzekeraar

Om te voorkomen dat mensen diep in de problemen raken door het niet betalen van hun zorgverzekering, moet de zorgtoeslag weer direct naar de zorgverzekeraar kunnen worden overgemaakt. Dat stelt CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot. De maatregel is door de Belastingdienst onmogelijk gemaakt, maar dat zorgt voor veel problemen. "Mensen komen door allerlei redenen in de financiele problemen. Het kan hen rust geven als de zorgverzekering op deze manier in ieder geval geregeld is."

Bruins Slot: "In 2013 waren er 330.000 wanbetalers. In 2014 zijn het er alweer 368.000. Het gaat hierbij ook op een grote groep jongeren tussen 18 en 25 jaar. Na een paar maanden niet betalen komen mensen in een boeteregime terecht. Ze betalen dan een boete van 30 procent over de zorgpremie. En dan is de ellende voor mensen vaak niet meer te overzien." De CDA'ster wil er geen plicht van maken, maar een mogelijkheid waar mensen gebruik van kunnen maken. In het verleden deden 40.000 mensen dat.

Zorgtoeslag is gemeenschapsgeld dat bedoeld is om zorgkosten te dekken. Het is logisch dat mensen die schulden hebben dat gebruiken om andere gaten te dekken, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. "Als het geld direct naar de zorgverzekeraar gaat, voorkom je dat mensen op dat vlak diep in de schulden komen, en besteedt je belastinggeld waarvoor het bedoeld is. Dat zou toch mogelijk moeten zijn", stelt Bruins Slot.