Prijzen koffie en suiker blijven op laag niveau

Nieuwsberichten 15 april 2015

Prijzen koffie en suiker blijven op laag niveau

* Prijzen agrarische grondstoffen staan onder druk

* Prijsverwachting koffie en suiker naar beneden aangepast

* Productie- en consumptiecijfers zorgen voor aanhoudend lage prijzen

Prijsschommelingen voor alle agrarische grondstoffen

Het zijn vooral niet fundamentele factoren * valutaschommelingen, (geo)politiek en weersomstandigheden - die invloed hebben op de prijsschommeling van granen (sojabonen, mas en tarwe). De gemiddelde graanprijs schommelt volgens ABN AMRO al maanden rondom het laagste niveau sinds vijf jaar. Hiervan zijn hoge voorraden de belangrijkste oorzaak. Sinds het begin van het jaar daalden met name de tarweprijzen sterk (-11 procent). De daling voor mas en sojabonen bedraagt ongeveer 4 procent in het eerste kwartaal. De gemiddelde prijsontwikkeling van koffie, cacao en suiker vertoonde eveneens een dalende lijn. Dat gold vooral voor suiker (-15 procent). De koffie- en cacaoprijzen daalden met 11 en 6 procent.

Meevaller in koffieproductie drukt op prijs

ABN AMRO denkt dat vraag en aanbod in de komende maanden meer de prijsontwikkeling zullen bepalen. Voor suiker blijft de productieverwachting op een hoog niveau. ABN AMRO verwacht voor koffie en cacao dat de productie de vraag niet of nauwelijks kan bijhouden en dat de dalende trend daardoor tot een einde komt. De totale koffieproductie wereldwijd ligt met 3,5 procent lager dan een jaar geleden, maar daarmee wel boven de verwachting van begin dit jaar. Bij een verwachte consumptie wereldwijd van 149 miljoen zakken verwacht ABN AMRO een tekort in het aanbod. De daling van koffieprijzen lijkt hiermee tot stilstand te zijn gekomen. De productie van cacao zal waarschijnlijk achterblijven als gevolg een daling van de productieverwachting in Ghana met 20 procent.

Suikerprijs naar beneden

Met name de ontwikkeling van valutakoersen hebben er volgens ABN AMRO voor gezorgd dat de prijzen van tarwe, suiker en koffie fors onder druk kwamen te staan. Op grond hiervan heeft zij de prijsverwachtingen voor suiker en koffie naar beneden aangepast. Bij cacao verwacht ABN AMRO geen grote verschuivingen. Hoewel de recordproductie van granen in de komende maanden niet overtroffen zal worden, liggen de productieniveaus ook in het seizoen 2015-2016 waarschijnlijk nog op een hoog niveau. ABN AMRO denkt dan ook dat de graanprijzen in de komende maanden op het huidige lage niveau blijven.