Uitvoeringsplan veiligheid 2015-2016

15-4-2015 - Uitvoeringsplan veiligheid 2015-2016

Hoogerheide - Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs het Uitvoeringsprogramma Veiligheid voor 2015 en 2016 vastgesteld. In het Uitvoeringsplan 2015-2016 heeft het college de ambitie uitgesproken om veiligheid hoog op de agenda te houden. Extra aandacht wordt o.a. besteed aan de voorkoming van woninginbraken en natuurbranden. Ook wordt er extra geinvesteerd in de aanpak van georganiseerde criminaliteit.

In december 2014 heeft de gemeenteraad van de gemeente Woensdrecht de Kadernota Integrale Veiligheid 2015-2018 vastgesteld. Deze kadernota beschrijft in hoofdlijnen welke prioriteiten de gemeente stelt op het gebied van veiligheid.

Als onderdeel van deze kadernota wordt er elke twee jaar een uitvoeringsplan opgesteld. In dit uitvoeringsplan wordt ingegaan op de veiligheidsitems die de komende twee jaar centraal staan, de aanpak van de items, de daarbij betrokken partijen en de doelen die gemeente en partners zich hebben gesteld.

Door vaststelling van het Uitvoeringsplan 2015-2016 heeft het college de ambitie uitgesproken om veiligheid hoog op de agenda te houden. Dat blijkt uit het feit dat onder andere extra aandacht wordt besteed aan de voorkoming van woninginbraken en natuurbranden. Ook wordt er extra geinvesteerd in de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Verder heeft het college aangegeven veel waarde te hechten aan burgerparticipatie. Thema's zoals buurtpreventie staan hierdoor tevens hoog op de agenda.

Woninginbraken en georganiseerde criminaliteit

"De aanpak van criminaliteit zoeken we vooral in de kracht van samenwerking. Voorheen regelde elke gemeente alles zelfstandig. Nu zorgen we er juist voor dat we samenwerken met andere gemeenten, politie, belastingdienst en OM om een vuist te kunnen maken tegen criminaliteit (waaronder inbraken en georganiseerde criminaliteit)", aldus burgemeester Steven Adriaansen. "Bij inbraken zit de kracht vooral in gezamenlijke communicatie richting burgers (zorgen voor goed hang- en sluitwerk, deuren op slot). Bij georganiseerde criminaliteit willen we criminelen juist van alle kanten `lastigvallen' door een gezamenlijke aanpak na te streven (dus niet alleen strafrechtelijk benaderen, maar ook bestuursrechtelijk en fiscaalrechtelijk). Deze aanpak doet bij een crimineel namelijk meer pijn dan alleen de strafrechtelijke aanpak", vervolgt burgemeester Adriaansen.

Natuurbranden

Ook op dat gebied werkt de gemeente samen met brandweer, natuurbeheerders en zoekt de samenwerking over de grens. De komende jaren wordt aandacht geschonken aan thema's zoals bluswatervoorzieningen en communicatie (o.a. met bewoners, campings en grondeigenaren) inzake het voorkomen van natuurbranden.