Rai Vloet op bezoek in 100-jaar oude fabrieksdorp naast stadion

PSV trakteert buren in Philipsdorp op voetbalclinic

PSV is ruim 100 jaar geleden gestart als voetbalclub voor de medewerkers van Philips. Het bescheiden sportveld met slechts een hek erom heen was toen onderdeel van 'tuindorp Philipsdorp'. Nog steeds zijn de sportclub en Philipsdorp buren, al is het stadion van de club wel een paar maatjes gegroeid in de loop der jaren. Rai Vloet van PSV trakteerde de bewoners van Philipsdorp met een bezoek. Voor de kinderen in de buurt organiseerde PSV een voetbalclinic. Met het komende kampioenschap in het verschiet was dat natuurlijk een grote verrassing voor de bewoners.

Veel bewoners van Philipsdorp zijn trouwe fan van PSV. Op dit moment worden de woningen direct tegenover het stadion gerenoveerd. Dat is ingrijpend voor de bewoners omdat ze tijdelijk hun huis uit moeten. De bewoners van Philipsdorp reageerden erg enthousiast op de activiteiten die PSV voor de buurt heeft georganiseerd.

Woningcorporatie Woonbedrijf geeft de karakteristieke woningen in Philipsdorp naast het moderne stadion een ingrijpende opknapbeurt. De sfeer van toen blijft behouden, maar de woningen worden voorzien van het comfort van nu. De 771 karakteristieke sociale huurwoningen van Woonbedrijf, voldoen na renovatie weer volledig aan de eisen van deze tijd. Zo krijgen de woningen het zuinige energielabel B.

Woonwijk met karakter

De wijk Philipsdorp in Eindhoven is een eeuw geleden ontstaan om te voldoen aan de groeiende behoefte aan woonruimte voor arbeiders van Philips. De wijk is uitgegroeid tot een geliefde woonwijk met een eigen karakter en betaalbare woningen nabij het stadscentrum van Eindhoven. Dat was voor woningcorporatie Woonbedrijf ook reden om de huurwoningen te behouden voor de toekomst. Daarom is een ingrijpende renovatie gestart in het najaar van 2011. Het zal nog tot 2018 afgerond voordat alle woningen gereed zijn. Alle huurwoningen worden gerenoveerd met aandacht voor beeldkwaliteit, bouwfysische, bouwtechnische en woontechnische aspecten. Dan zijn deze 100-jarigen weer klaar voor de toekomst.

Fabrieksdorp

Philips was van nature sterk op innovatie gericht en liet zich voor de woningbouw inspireren door modellen zoals het tuindorp of het fabrieksdorp. Het idee van het fabrieksdorp omvatte een integrale visie op de leefconditie van de moderne fabrieksarbeider, zoals een gezonde woning, een moestuin, en werk op korte afstand. Anton Philips stelde de bekende stedenbouwkundige G.J. de Jongh aan om Philipsdorp te ontwerpen. Philipsdorp is langs de Frederiklaan gebouwd rond een centraal groengebied, met alle benodigde voorzieningen in de buurt. Het groene park met een eenvoudige tribune voor de voetbalclub heeft zich ontwikkeld tot een internationaal centrum voor profvoetbal en business rondom topclub PSV.

Meer over de renovatie van Philipsdorp op www.philipsdorp.woonbedrijf.com