Inzet De Unie cao en sociaal plan ING 2015


Inzet De Unie cao en sociaal plan ING 2015

Geplaatst op 16 april 2015
[IMG]

Op 1 januari 2015 zijn de cao en het sociaal plan bij ING afgelopen. De Unie en andere vakorganisaties zijn met ING en de medezeggenschap aan de slag geweest om thema's uit te werken. De medewerkers hebben via `Cao; wat werkt voor jou?' de onderzoeksfase kunnen volgen en er hun bijdrage aan
kunnen leveren. Die is nu afgerond. Woensdag 22 april starten we de onderhandelingsfase en daarom vragen we de leden om een reactie op onze inzet daar voor.

Thema's

De Unie draagt de thema's waarderen & belonen, duurzame inzetbaarheid en sociaal plan aan. Met de inbreng van de werkgroepen en de (kader)leden hebben we per thema een aantal uitgangspunten geformuleerd voor de onderhandelingen.

Waarderen & Belonen

* De Unie wil meer samenhang in het beloningsbeleid binnen ING.
* Om een cultuur van vragen (durven) stellen en het bespreken van morele (klant)vraagstukken te bevorderen, stelt De Unie voor om een Chief Philosophy Officer (CPO) toe te voegen aan de toezichthoudende organen (RvC/RvT) bij ING.
* Het huidige beloningsgebouw voldoet en is daarmee ons uitgangspunt.
* Waarderen is meer dan belonen, verdient meer uitwerking en toepassing op individueel en teamniveau.
* Keuzemogelijkheden in het PKB uitbreiden zonder verplichting en met volledig behoud van de waarde van arbeidsvoorwaarden.
* Medewerkers ook de leidinggevende kunnen beoordelen in de PCB/HR-cyclus.
* De Unie vraagt 4% structurele loonsverhoging voor een tweejarige overeenkomst.

Duurzame Inzetbaarheid

* Eigenaarschap; meer invloed van medewerkers op ontwikkelingsinstrumenten, budget en ontwikkelafspraken.
* Ontwikkeling; inzicht in functiestraten, (ontwikkelings)vereisten per functiegroep en mogelijkheden voor bijpassende stages en tijdelijke klussen binnen en buiten ING.
* Werkdruk; een jaarlijks werkdrukonderzoek onder het personeel waarbij de uitkomst wordt gedeeld met de medezeggenschap en sociale partners inclusief maatregelen.
* Vitaliteit & werk-prive; mede vanuit mantelzorg meer regelmogelijkheden en invloed voor medewerkers op werkpatronen en arbeidsduur om mentaal en fysiek fit te blijven/worden.
* Perspectief; iedere medewerker ontwikkelt samen met de leidinggevende een ABC-plan voor het eigen werk (A), ander werk binnen ING (B) of buiten ING (C). ING geeft iedere medewerker inzicht in de eigen arbeidsmarktwaarde, de interne en externe arbeidsmarkt en faciliteert het ABC-plan.
* ING vult haar verantwoordelijkheid in voor mensen uit de Participatiewet.

Sociaal Plan

* De (financiele) faciliteiten uit het huidige sociaal plan zijn het uitgangspunt voor collectief en individueel ontslag.
* Instrumenten uit het sociaal plan worden breder beschikbaar gesteld.
* Om het instrument `voorrangspositie bij sollicitatie' effectief te houden, behouden de boventallige medewerkers een voorrangspositie en vervalt deze status voor preventief mobiele medewerkers.
* Bij boventalligheid wordt er direct ook ingezet op van werk naar werk extern.
* De Unie stelt voor het sociaal plan voor 2,5 jaar af te sluiten per 1/7/2015.
* Andere wijzigingen zijn mogelijk met het principe `vergelijkbaar maar niet minder'.

Pensioen

Voor het onderdeel pensioen zijn er eind 2014 aparte onderhandelingen gevoerd. De uitkomst van deze onderhandelingen maken integraal onderdeel uit van de komende cao.

Deze thema's en uitgangspunten zijn niet limitatief. De Unie kan nog aanvullingen doen en/of wijzigingen op deze inzetbrief maken gedurende de onderhandelingen.

Vragen?

Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Emanuel Geurts,
Sr. Belangenbehartiger

Informatie

Sectoren: Finance
Geplaatst in: Actueel Nieuws