Iedereen op de fiets!


Geplaatst: 16-4-2015

Fietsnota 2015 - 2024

Fietsen is gezond! Gezond voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Voor jezelf betekent de beweging dat je (langer) fit en vitaal blijft. Fietsen brengt geen schade toe aan de omgeving, zoals de uitstoot van schadelijke gassen. Daarnaast is ook de geluidhinder die fietsen oplevert minimaal.
Daarom wil de gemeente Smallingerland fietsen stimuleren. Met dit in het achterhoofd is de Fietsnota 2015 - 2024 opgesteld.

Ambitie
De gemeente wil dus dat de inwoners meer gaan fietsen. Maar dan moet je daar natuurlijk wel de juiste voorwaarden voor creeren. Daarom wordt er ook aandacht besteed aan veiligheid, goede fietsroutes en een daling van het aantal gestolen fietsen.

Plannen
Hoe gaat de gemeente deze ambities halen? De plannen hiervoor staan in de Fietsnota 2015 - 2024. Grofweg zijn er vier uitgangspunten:

1. Veilig, aantrekkelijk en leesbaar fietsnetwerk
We creeren veilige en aantrekkelijk fietsroutes. De fietsroutes door Drachten die verschillende landschapstypen Friese Meren / Fryske Walden / Drents Friese Wold aan elkaar verbinden, zijn voor onbekende fietsers goed leesbaar en herkenbaar. Fietsers krijgen hierbij een keuze: ga ik voor de
korte route die door een minder aantrekkelijke omgeving gaat, of kies ik voor een iets langere route door een mooi landschap.

2. Voldoende en kwalitatief goede fietsparkeervoorzieningen
Wij zetten in op het stimuleren van het fietsgebruik bij een bezoek aan (het centrum van) Drachten. Voldoende en kwalitatief goede fietsenstallingen voor zowel lang- als kortparkeerders zijn daarvoor belangrijk. Daarnaast is belangrijk dat bij (nieuwe) voorzieningen voldoende
fietsparkeerplaatsen zijn, zodat het aantrekkelijk is om op de fiets te komen. Naast veilige stallingen onderzoeken we de mogelijkheden om bij gemeentelijke voorzieningen elektrische fietsen op te kunnen laden.

3. Smallingerland promoten als aantrekkelijke fietsgemeente
Smallingerland promoot de fiets. Met onze unieke ligging stimuleren we recreatieve fietsers om naar Smallingerland te komen. Ook promoten we de fiets onder onze inwoners als gezonde keuze. Ook bij eigen werknemers stimuleren we het fietsgebruik.

4. Veilig leren fietsen en het zo lang mogelijk blijven fietsen
Wij willen een bijdrage leveren aan het goed leren fietsen van kinderen en aan het zo lang mogelijk veilig blijven fietsen van ouderen. Dit betekent dat wij educatieprojecten met betrekking tot de fiets ondersteunen voor alle leeftijdscategorieen en jongeren en ouderen in het bijzonder.

Deze 4 uitgangspunten worden uitgewerkt in een hele set maatregelen. De gemeente gaat de komende tijd aan de slag om deze verder uit te werken. In de fietsnota kunt u lezen wat deze maatregelen precies zijn.

Inspraak
De Fietsnota ligt ter inzage tot 28 mei 2015. U heeft de mogelijkheid om mondelinge of schriftelijke inspraakreacties te geven. U kunt de Fietsnota tijdens de openingstijden van het gemeentehuis inzien bij de publieksbalie, en downloaden op deze pagina.
Schriftelijke reacties kunt u richten aan het College van Burgemeester en Wethouders, Postbus 10000, 9200 HA Drachten. Voor mondelinge reacties kunt u een afspraak maken met Sander de Schiffart van de afdeling Ontwikkeling. Hij is te bereiken via 0512 581234.