HOVO Voorjaarslezing 2015


HOVO Voorjaarslezing 2015

21 april 2015 | Lezing

De pubertijd van de ouderengeneeskunde, door Prof. dr. Andrea Maier

In de afgelopen eeuwen heeft de levensverwachting grote sprongen gemaakt. Wij hebben de omgeving waarin we leven zo goed aangepast dat de kwaliteit van leven sterk gestegen is. Die successen zijn bereikt door daadkracht van artsen en onderzoekers die gebruik maken van een ziektegedreven model
van meestal fatale aandoeningen. Bij een helder medisch probleem staan artsen in de startblokken om te handelen. Echter, de klinische praktijk leert dat ziekten zich op hogere leeftijd vaak anders gedragen dan op jongere leeftijd. Dit vergt dus selectieve toepassing van medische interventies.
Het bepalen van de `biologische leeftijd' (in plaats van het gebruik van de kalenderleeftijd) van individuen helpt hierbij.

Veroudering is de grootste risicofactor voor leeftijdsgerelateerde ziekte, maar wordt niet als zodanig benaderd. Veroudering op zich zelf kan gezien worden als een `ziekte'. Een `ziekte' die wij momenteel nog moeilijk in maat en getal kunnen uitdrukken. Wij kunnen haar nog niet genezen, maar
wel vertragen. Momenteel doen wij dit door leefstijlaanpassingen, zoals gezonde voeding, niet roken en voldoende bewegen. Dit is echter niet voldoende. De zoektocht is begonnen naar de mechanismen die het verouderingsproces vertragen, stoppen of zelfs terugdraaien.

Prof.dr. A.B. Maier studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Luebeck in Duitsland en is sinds 2009 werkzaam als internist-ouderengeneeskunde. In maart 2013 aanvaardde zij de leerstoel Interne Geneeskunde, i.h.b. de Gerontologie aan het VUmc te Amsterdam.

Aanmelding
Aanmelding vooraf is niet nodig (en niet mogelijk).

Voorafgaand aan de lezing is er (gratis) koffie/thee voor u

Datum 21 april 2015
Tijd 11:00
Locatie Aula, Vrije Universiteit De Boelelaan 1105
Website www.hovo.vu.nl