Helft minder autoschades door zachte winter


14 april 2015 , Schadeherstel

Het aantal autoschades in de wintermaanden is sinds 2010 met 50 procent gedaald. Dat heeft UnitedConsumers, consumentencollectief en aanbieder van autoverzekeringen, becijferd.

Paul van Selms van UnitedConsumers: "We zien een dalende trend sinds 2010. We hebben gekeken naar onze schadecijfers en schadeoorzaken die te maken kunnen hebben met het weer. Als we februari 2015 vergelijken met februari 2014, is het aantal schades met ruim 30 procent gedaald."

UnitedConsumers geeft verschillende verklaringen voor de dalende cijfers: hulpmiddelen als ABS, ESP, Break Assist en parkeerdetectoren, maar ook het ontbreken van echt strenge winters sinds 2010.

Uitzondering
Er is een maand die nog een opmerkelijke piek laat zien: december 2014. Van Selms: "Steeds meer automobilisten laten hun zomerbanden vervangen door winterbanden op het moment dat het weer omslaat. Dat is natuurlijk een goed initiatief, want winterbanden hebben meer grip op gladde wegen door
vorst. Wat veel mensen echter niet weten, is dat winterbanden juist een langere remweg hebben op een droog wegdek. Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de schadepiek van de afgelopen warme december."