Speech burgemeester Bezuijen bij herdenking 'Adopteer een Monument' ..


Gepubliceerd op: 16 april 2015, Laatst bewerkt op: 16 april 2015

Dezelfde herdenking werd vorig jaar ook gehouden

Burgemeester Michel Bezuijen hield deze toespraak bij de herdenking in Park Hofrust in het kader van "Adopteer een Monument" door Openbare Daltonschool 't Prisma op 16 april 2015.

Beste jongens en meisjes, dames en heren,

Om deze herdenking voor de bereiden was ik afgelopen maandag bij jullie in de klas.

We hebben gekeken naar een filmpje dat het belang van het project "Adopteer een monument" aangaf. Door deze adoptie leren jullie meer over hoe het in Rijswijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe we omgaan met de traditie van herdenken en de bijbehorende rituelen.

Dit monument genaamd "Monument voor de Gevallenen" is in 1949 in dit park geplaatst ter nagedachtenis aan de militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk 1940 - 1945, de burgerslachtoffers, de burgers van voormalig Nederlands-Indie, de vervolgden in Nederland en het verzet in Nederland.
Een hele officiele omschrijving.

Op het monument staan 50 namen. In de les van maandag haalde jullie meester er 1 naam uit. Die van Jan Thijssen en vertelde over zijn leven en wat hij allemaal in de oorlog heeft gedaan en dat hij de oorlog uiteindelijk niet heeft overleefd. Persoonlijke verhalen maken altijd indruk.

Achter elke naam die op dit monument staat gaat een verhaal schuil. Door elkaar persoonlijke verhalen te vertellen houden we de herinnering levendig.

Ik vind het fijn dat jullie hier vandaag naartoe zijn gekomen om te herdenken. Wij hebben onze vrijheid te danken aan mensen zoals Jan Thijssen.

In de gedichten die jullie hebben gemaakt kwam het woord vrijheid vaak voor. Dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is kunnen jullie helaas bijna dagelijks op TV zien.

Ik wil jullie vragen straks, aan het einde van de herdenking, eens goed naar de andere namen op het monument te kijken, ook deze mensen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid en hebben allemaal hun eigen verhaal.

* Deel Speech burgemeester Bezuijen bij herdenking 'Adopteer een Monument' door 't Prisma op Facebook
* Twitter