Gemeente wil onderhoudsbijdrage aan Euroborg afkopen


B&W stellen de gemeenteraad voor om de jaarlijkse gemeentelijke onderhoudsbijdrage van 315.000 euro aan Euroborg NV af te kopen. Euroborg NV ontvangt hiervoor een eenmalige vergoeding van 5,7 miljoen euro. Euroborg NV leent dit bedrag door aan FC Groningen dat daarmee zijn financiele positie
verbetert.

De gemeente en de FC voerden al langer gesprekken over dit onderwerp. "Wij willen meedenken met FC Groningen zonder dat het ons geld gaat kosten", aldus wethouder Roeland van der Schaaf. Dit betekent bijvoorbeeld dat een huurverlaging niet aan de orde is.

Belang
"We hebben belang bij een financieel gezonde hoofdhuurder van de Euroborg. Het gaat om een zakelijke deal", aldus wethouder Roeland van de Schaaf. Die leidt ertoe dat Euroborg NV, waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is, weer een positief eigen vermogen heeft. En door de lening die
Euroborg NV aan FC Groningen verstrekt, kan de club zich nog dit jaar ontdoen van andere dure leningen en brengt daarmee de structurele lasten omlaag. Dit komt de exploitatie van FC Groningen ten goede.

Voorwaarden
De gemeente verbindt wel voorwaarden aan de afkoop. Zo moet zeker zijn dat het onderhoud door Euroborg NV blijft doorgaan. Ook zijn duidelijke afspraken nodig over het terugbetalen van de lening door FC Groningen.

Gepubliceerd op: 16-04-2015 16.25 uur; Laatst gewijzigd op : 16-04-2015 16.45 uur