UvA-hoogleraar gaat voor oratie theater in

UvA-hoogleraar gaat voor oratie theater in

2 april 2015

Een oratie in het theater? Albert Polman, hoogleraar `Photonic materials for photovoltaics' aan de UvA, houdt zijn openbare college niet zoals gebruikelijk in de Aula van de UvA, maar in Theater Frascati. In een theatercollege neemt hij zijn publiek mee in de zoektocht naar de perfecte zonnecel. De oratie vindt op donderdag 16 april plaats.

Elk uur valt er genoeg licht op het aardoppervlak om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. En dat al 5 miljard jaar lang, gratis en voor niks. Toch wordt bijna alle zonne-energie ongebruikt weggegooid. Eeuwig zonde, dacht Polman. Daarom bedacht hij met zijn Amerikaanse collega Harry Atwater (Caltech, VS) een nieuwe zonneceltechnologie om beter gebruik te maken van al deze weggegooide energie.

In een theatercollege doet Polman zijn ontdekking uit de doeken. Met behulp van een drive-in-laboratorium neemt hij het publiek mee op een theatrale ontdekkingsreis naar de zon, naar de binnenkant van het licht en naar de betoverende wereld van wetenschap en technologie.

Polman: `Ik hoop met deze nieuwe collegevorm een breed publiek aan te spreken. De voorstelling wordt een lust voor het oog, voor het oor en voor het brein.'

Theatercollege

Naast de oratie wordt het theatercollege tweemaal in Theater Frascati uitgevoerd als reguliere voorstelling (premiere: 15 april 20.30 uur, daarna: 16 april, 20.30 uur).