Raadsvergadering 16 april 2015

Op donderdag 16 april 2015 vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal in het gemeentehuis in Echt.

U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES). Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl. Om 19:00 uur kunt u uw televisie al inschakelen voor een korte informatieve uitzending van LOES (met medewerking van de gemeente) over de raadsvergadering en een actueel onderwerp op de raadsagenda.

Agenda 16 april, 19.30 uur

Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.

1. Agenda 16 april 2015

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.

2. Besluitenlijst 29 januari 2015

De raad wordt voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 29 januari 2015 vast te stellen.

Hamerstukken

3. Actualisering Nota Risicomanagement en Nota Weerstandsvermogen

De Nota Risicomanagement en de Nota Weerstandsvermogen dienen 1 keer per raadsperiode te worden geactualiseerd. In geval van de Nota Risicomanagement betreft het redactionele aanpassingen. In de Nota Weerstandsvermogen worden ook enkele inhoudelijke aanpassingen gedaan. Het college vraagt de raad nu de nieuwe Nota Risicomanagement en de nieuwe Nota Weerstandsvermogen vast te stellen.

4. Zienswijze Ontwerp-Begroting 2016 BsGW en Ontwerpmeerjarenbegroting 2016-2020

De gemeente Echt-Susteren neemt deel aan de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW). De gemeenteraad kan zijn zienswijze over de ontwerpbegroting van BsGW naar voren brengen. Het college stelt de raad nu voor om kennis te nemen van de Ontwerp-Begroting 2016 en Ontwerpmeerjarenraming 2016-2020 van BsGW en om geen zienswijzen in te dienen.

5. Zienswijze Ontwerpbegroting 2016 en Begrotingswijziging 2015-1 GR Servicecentrum MER

De gemeente Echt-Susteren neemt deel aan de gemeenschappelijke regeling Servicecentrum MER. De gemeenteraad kan zijn zienswijze over de ontwerpbegroting van Servicecentrum MER naar voren brengen. Het college stelt de raad nu voor om kennis te nemen van de Ontwerpbegroting 2016 en Begrotingswijziging 2015-1 van Servicecentrum MER en om geen zienswijzen in te dienen.

Bespreekstukken

6. Voortgangsinformatie 16 april 2015

Als vast punt op iedere raadsagenda is het punt `voortgangsinformatie' opgenomen. Bij dit punt worden ten minste de verzamellijsten moties en toezeggingen, de aangepaste jaarplanning en de antwoorden op de door de raadsleden schriftelijk gestelde vragen opgenomen. Zo kunnen de raadsleden in de vergadering procedurele vragen stellen aan het college over de voortgang.

7. Ontheffing woonplaatsvereiste wethouder Frische

Op 20 mei 2014 is de heer G.H.C. Frische tot wethouder van de gemeente Echt-Susteren benoemd en is hem conform de wet ontheffing van het vereiste van ingezetenschap verleend voor de duur van 1 jaar. Nu dit jaar op 20 mei 2015 voorbij is, moet de raad overwegen een nieuw besluit tot ontheffing te nemen. Voorgesteld wordt nu om, vooruitlopend op de door de Minister aangekondigde wijziging van de Gemeentewet, opnieuw ontheffing te verlenen voor 1 jaar. Mocht de Gemeentewet voor 20 mei 2016 in genoemd opzicht zijn gewijzigd, wordt deze ontheffing geacht te zijn verleend voor de duur van deze raadsperiode.

8. Onderzoek fusie Westrom en Risse

In de raadsvergadering van 12 december 2013 heeft de raad onder voorwaarden ingestemd met een onderzoek naar een fusie tussen Westrom en De Risse. Op basis van de resultaten van dat onderzoek stelt het college de raad nu voor om onder bepaalde voorwaarden en uitgangspunten in te stemmen met de fusie van Westrom en De Risse per 1 januari 2017.

9. Westrom jaarrekening 2014 en begroting 2016

De gemeente Echt-Susteren neemt deel aan de Gemeenschappelijke Regeling Westrom. Conform artikel 31 en 32 van deze gemeenschappelijke regeling worden de jaarrekening 2014 en begroting 2016 voorgelegd aan de raden van de deelnemende gemeenten. De raden kunnen binnen acht weken na ontvangst van hun gevoelen doen blijken. Het college constateert dat de ingezette maatregelen in 2014, geleid hebben tot een positief exploitatieresultaat van Westrom in 2014 t.o.v. een fors negatief resultaat in 2013. Westrom biedt een sluitende begroting 2016 aan. Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de jaarrekening 2014 en de begroting 2016 van Westrom.

10. Continueren regeling startersleningen

De gemeente heeft een regeling startersleningen. Het college vraagt de raad nu om middelen ter beschikking te stellen voor het continueren van de regeling startersleningen: EUR 200.000 in 2015. Dit onder voorwaarde dat de provincie ook deelneemt in de financiering van deze regeling.

11. Verklaring van geen bedenkingen

De raad moet categorieen van gevallen aanwijzen waarin het college de raad niet om een verklaring van geen bedenkingen hoeft te vragen als het een projectafwijkingsbesluit wil nemen. Het vorige besluit hierover is door een algemene rechterlijke uitspraak niet meer geldig. Het college stelt de raad nu voor een nieuw besluit te nemen over de categorieen van gevallen waarin het college de raad niet om een verklaring van geen bedenkingen hoeft te vragen.

12. 2e begrotingswijziging RD Maasland 2014

De gemeente Echt-Susteren neemt deel aan de gemeenschappelijke regeling Reinigingsdienst (RD) Maasland. De gemeenteraad kan zijn zienswijze over de 2^e begrotingswijziging 2014 van RD Maasland naar voren brengen. Het college stelt de raad nu voor om kennis te nemen van deze begrotingswijziging en wel een zienswijze in te dienen.

13. Ingekomen stukken 16 april 2015

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Dit alles wordt voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.

14. Programmabegroting 2016 GR RD Maasland

De gemeente Echt-Susteren neemt deel aan de gemeenschappelijke regeling (GR) Reinigingsdienst (RD) Maasland. De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) schrijft voor dat de GR RD Maasland haar begroting 2016 voor 1 augustus 2015 moet vaststellen. Voordat de GR RD Maasland dat doet moet zij de raden van de deelnemende gemeente in de gelegenheid stellen hun zienswijze over deze begroting kenbaar te maken. De raad wordt nu voorgesteld kennis te nemen van de programmabegroting 2016 GR RD Maasland en een zienswijze kenbaar te maken. De raad wordt ook voorgesteld het college te verzoeken de gemeentelijke begroting te wijzigen en een voorstel van het college over mogelijke alternatieven te agenderen voor de raadsvergadering van 16 december 2015.

Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Stukken ter inzage

De stukken liggen tijdens kantooruren ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. Op verzoek is er de gelegenheid de vorige raadsvergadering te bekijken. De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen en ter inzage liggende stukken kunt u ook hier digitaal bekijken.

Meer informatie

Voor vragen of informatie over de raad, de raadsvergadering of de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 478 478.