Koningin Maxima bij voorjaarsvergadering Wereldbank Groep en IMF

15 april 2015

Hare Majesteit Koningin Maxima neemt van donderdagmiddag 16 tot en met vrijdag 17 april deel aan de voorjaarsvergadering van de Wereldbank Groep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington DC. Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Koningin Maxima neemt vrijdag 17 april deel aan het seminar 'Universal Financial Access 2020: Towards the Last Mile'. Samen met onder anderen de president Jim Yong Kim van de Wereldbank Groep en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties neemt zij deel aan een paneldiscussie over de stappen die nodig zijn om in 2020 wereldwijd iedere volwassene toegang te kunnen geven tot financiele diensten. De Wereldbank Groep geeft tijdens dit seminar ook een toelichting op de nieuwste editie van de Global Findex. Dit is een mondiale database met de laatste stand van zaken over de toegang tot financiele diensten in 143 economieen.

In 2013 hebben president Jim Yong Kim en Koningin Maxima tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank Groep (WBG) aangedrongen op versnelling van de invoering van inclusieve financiering en hun ambities uitgesproken voor 2020. Onderzoek van de WBG toont aan dat mensen meer kans hebben op economische ontwikkeling als zij gebruik kunnen maken van een (elektronische) bank- of spaarrekening. Deze vormen de basis voor verdere toegang tot financiele diensten als verzekeringen, pensioenen of leningen. Met name mensen in armoedesituaties, eenmansbedrijven en vrouwen hebben nog altijd zeer beperkte toegang tot het formele financiele circuit.

De Global Findex, 'The Little Data Book on Financial Inclusion', is een driejaarlijkse uitgave van de Wereldbank Groep. Het geeft inzicht in de mate waarin de bevolking van 143 economieen gebruik maakt van financiele diensten. In haar functie van speciale pleitbezorger van de VN benadrukt Koningin Maxima het belang van gedetailleerde, geharmoniseerde en vergelijkbare gegevens. Deze vormen een essentiele basis voor beleidsvorming, de ontwikkeling van innovatieve producten en strategische planning en controle.

Naast deelname aan het seminar heeft Koningin Maxima ook diverse gesprekken met regeringsvertegenwoordigers, gouverneurs van Centrale Banken en toezichthouders uit verschillende landen.

Koningin Maxima is in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiele diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiele diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is Koningin Maxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).

RVD, nr. 97