Litho ‘De Aardappeleters na 130 jaar herdrukt’

PERSBERICHT

Litho ‘De Aardappeleters na 130 jaar herdrukt’

Na 130 jaar wordt de litho ‘De Aardappeleters’ van Vincent van Gogh herdrukt. Het eerste exemplaar van deze museale herdruk wordt gemaakt op donderdagmorgen 16 april a.s. in het Nederlandse Steendrukmuseum te Valkenswaard. Dat gebeurt door mevrouw Jantine van Gogh, voorzitter van de Van Gogh Stichting, en Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur & Samenleving van de provincie Noord-Brabant. Zij doen dit samen met meester-steendrukker Gertjan Forrer.

Expositie 'Vincent van Gogh als Graficus'.

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed (1853-1890). In Nederland, België, Engeland en Frankrijk wordt dit herdacht in het internationale Van Gogh-jaar. Dat gebeurt op ruim dertig locaties die van belang waren in zijn leven, met als thema ‘Van Gogh 2015, 125 years of inspiration. In het kader van dit speciale jaar heeft het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard van 9 mei tot en met 4 oktober de expositie 'Vincent van Gogh als Graficus'. Het thema van deze bijzondere tentoonstelling is het onderbelichte lithografische werk van de kunstenaar en zijn grote interesse voor 'de kunst van het Black & White'.

Lithografisch oeuvre

Tijdens de expositie komt het door Van Gogh gemaakte grafische werk aan bod. Maar er is ook aandacht voor andere thema’s, zoals Van Gogh als verzamelaar, zijn ambitie als tijdschriftillustrator en zijn wens om prentmaker voor het volk te worden. De bezoeker maakt zo kennis met minder bekende kanten van de beroemde kunstenaar. De litho ‘De Aardappeleters’, die in april 1885 bij drukkerij Gestel & Zn in Eindhoven werd gedrukt, krijgt speciale aandacht in de expositie.

Meesterwerk

Vincent maakte deze litho voorafgaand aan de definitieve versie van het latere beroemde schilderij dat zijn eerste echte meesterwerk zou worden. Het expositieproject omvat ook het herdrukken door het Nederlands Steendrukmuseum van de litho. Deze herdruk wordt, in samenwerking met meester-steendrukker Gertjan Forrer, vanaf een lithosteen in kleine serie in het Nederlands Steendrukmuseum gedrukt op een authentieke steendrukpers uit de tijd van de kunstenaar. Minutieus worden alle handelingen die daarvoor nodig waren opnieuw uitgevoerd.

De zeer bijzondere museale herdruk en bijbehorende dvd zijn vanaf 9 mei verkrijgbaar in de museumwinkel.