70 VWO leerlingen uit Haren doen 16 april ecologisch onderzoek in NP Drentsche Aa

Persbericht

Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

70 VWO leerlingen uit Haren doen 16 april ecologisch onderzoek in NP Drentsche Aa

Donderdag 16 april voeren 70 VWO leerlingen van het Maartenscollege uit Haren, ecologisch onderzoek uit in Nationaal Park Drentsche Aa. Het is het eerste jaar dat het Maartenscollege voor dit veldwerkproject naar Oudemolen Komt. Het veldwerkproject, onder begeleiding van IVN Drenthe, een Nationaal Park gids en docenten van het Maartenscollege vindt plaats bij de Staatsbosbeheer werkschuur in Oudemolen. Thema’s zijn; wateronderzoek, grondonderzoek, vegetatieonderzoek.

Het Nationaal Park Drentsche Aa vindt het belangrijk dat kinderen regelmatig in het Nationaal Park Drentsche Aa komen. Kennis en betrokkenheid bij de natuur en het landschap kan niet vroeg genoeg beginnen en leidt tot erkenning en waardering voor dit bijzondere landschap op latere leeftijd.

Vanaf het begin van de tweede fase voeren leerlingen in het voorjaar een veldonderzoek uit voor het vak biologie. Ook bij het vak scheikunde staat in dit leerjaar “onderzoek doen”, in de vorm van analyses, op het programma. De beide natuurvakken hebben veel raakvlakken, daarom is gekozen voor een gemeenschappelijk onderzoek. De resultaten van de scheikundige analyses spelen dan een rol bij de interpretatie van de gegevens die voor biologie verzameld worden. Voor beide vakken komen nieuwe vaardigheden aan bod.

Het “veld” voor het biologieonderzoek lag steeds in de onmiddellijke schoolomgeving. Het is moeilijk om daar steeds nieuwe onderzoeksvragen te verzinnen. Het gebied rondom de Drentsche Aa leent zich bij uitstek voor veldonderzoek. In overleg met IVN Drenthe is dit veldonderzoek opgezet bij de werkschuur van Staatsbosbeheer in Oudemolen. Meerdere groepen doen in een andere volgorde mee aan de onderzoeksactiviteiten, die elk ca.70 minuten in beslag nemen. Het lukt niet om alles op deze dag af te ronden, er komt een vervolg op school in de scheikunde en biologielessen. De onderwerpen van onze onderzoekingen hebben te maken met leven in en rond een beek. Het is dit jaar de eerste keer dat dit specifieke veldonderzoek in het Drentsche Aa gebied wordt uitgevoerd..