ICC lanceert Cyber Security Guide voor bedrijven

16 APRIL 2015 - Bedrijven stellen hun grensoverschrijdende netwerken en bedrijfsinformatie steeds meer open voor toeleveranciers, klanten en medewerkers. Dit maakt hen kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Reden voor de Nederlandse afdeling van de International Chamber of Commerce (ICC) het initiatief te nemen om een mondiale Cyber Security Guide for Business te ontwikkelen. ICC lanceerde vandaag deze Cyber Security Guide tijdens de Global Conference on CyberSpace in Den Haag, waarbij zij als vertegenwoordiger van het internationale bedrijfsleven optreedt. Via haar mondiale netwerk van ruim 6 miljoen ledenbedrijven verspreidt ICC de Cyber Security Guide wereldwijd.

De kracht van de Cyber Security Guide is dat deze geschreven is voor bedrijven, van welke omvang ook, en voor leidinggevenden zonder IT-achtergrond. De Cyber Security Guide geeft bedrijven handvatten om potentiele cyberrisico's in te perken. Vijf algemene principes van cyber security vormen de kern van de guide, samen met zes essentiele actiepunten. Ondernemingen dienen zich bij cyber security meer te richten op de wijze waarop informatie beschikbaar is voor medewerkers, klanten en toeleveranciers. Dus niet enkel op de technologische aspecten.

'Cyber security is geen IT probleem', aldus Henk Broeders, voorzitter van ICC Nederland en oud-topman van Capgemini. Actieve voorbereiding op een inbreuk en commitment vanuit het bestuur van de organisatie om de risico's te beperken, is waar het vooral aan schort. Bedrijven dienen hun visie om te zetten in acties: 'Maak een back-up van bedrijfsinformatie, update IT-systemen, investeer in training van medewerkers en monitor uw informatieomgeving', aldus ICC.

Met behulp van de cyber security self-assessment in de Cyber Security Guide kan een inschatting van de eigen situatie worden gemaakt.

De Cyber Security Guide is te downloaden via www.icc.nl/cyber. In de Nederlandse editie is een lijst met relevante (doorverwijs)instanties opgenomen. ICC biedt de Cyber Security Guide kosteloos aan, zodat zoveel mogelijk bedrijven er gebruik van maken.

De Cyber Security Guide for Business is tot stand gekomen op initiatief van het Nederlandse chapter van ICC. De internationale Task Force stond onder leiding van Gerard Hartsink.

De Nederlandse editie van de Cyber Security Guide wordt gesteund door: KPN, MKB-Nederland, VNO-NCW, De Nederlandsche Bank, ABN-AMRO, Capgemini, EY, Fenex, The Hague Security Delta, ING, Kamer van Koophandel en CCV.