CDA: verbod circusdieren is begin van het einde van dierentuinen

16/04/2015

CDA: verbod circusdieren is begin van het einde van dierentuinen

Als het dierenwelzijn goed geregeld is, moet het mogelijk blijven voor circussen om met wilde dieren te werken. Het CDA vindt dat er sprake is van selectieve verontwaardiging binnen de politiek over het verbod op wilde circusdieren, dat deze week in de Tweede Kamer besproken wordt.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts: "Het voorgestelde verbod op dieren in het circus is willekeurig. Het doet geen recht aan de mensen die heel goed zorgen voor hun dieren in het circus. We moeten dit een halt toeroepen voordat ook dierentuinen verboden worden en alleen cavia's nog als huisdier gehouden mogen worden."

Het CDA wil dat in Nederland, net als in andere Europese landen, uitzonderingen gemaakt worden voor bepaalde dieren. Zo wordt in Frankrijk gewerkt met vergunningen en wordt onder voorwaarden het optreden en reizen met bepaalde wilde dieren toegestaan.

Met zo'n aanpak kunnen ook in Nederland mensen die niet het geld hebben om op een dure safari te gaan toch in aanraking komen met deze bijzondere dieren. Tegelijkertijd is dan het welzijn van de dieren gewaarborgd.