Pieter Heerma: Wet werk en zekerheid leidt tot meer onzekerheid voor flexkrachten

16/04/2015

Pieter Heerma: Wet werk en zekerheid leidt tot meer onzekerheid voor flexkrachten

De nieuwe Wet werk en zekerheid heeft onbedoelde, negatieve gevolgen voor flexibele arbeidskrachten. Dat betekent dat de wet misschien niet alleen opstartproblemen heeft, maar wellicht structureel moet worden aangepakt. Dat stelde CDA-Kamerlid Pieter Heerma deze week in een debat met minister Asscher van Sociale Zaken.

De wet Werk en Zekerheid was juist bedoeld om de rechtspositie van flexwerkers te versterken. Maar diverse signalen laten zien, dat mensen juist eerder hun baan verliezen doordat het aantal tijdelijke contracten dat iemand mag krijgen, verminderd is naar twee. "In plaats van mensen richting een vaste baan te helpen, worden ze in een nog snellere draaideurconstructie van kleine baantjes geduwd", aldus Heerma.

"De minister spreekt schande van dit soort praktijken. Maar feit is, dat de letter en de geest van de wet nogal verschillend uitgelegd kunnen worden. En we blijven signalen krijgen, dat de wet flexkrachten eerder op achterstand zet dan dat het hun positie verbetert. We willen van de minister horen wat hij gaat doen met deze signalen."