Landmacht rukt uit voor `hoogwater' in Venlo

Nieuwsbericht | 16-04-2015 | 15:21

Wateroverlast in Nederland, het komt regelmatig voor. Voor de landmacht reden langs de dijken bij Venlo het rampenbestrijdingsplan `hoogwater' in praktijk te brengen. Ongeveer 200 militairen en 550 mensen van 19 andere overheids- en civiele partijen strijden gedurende 4 dagen tegen opkomend water in de Maas. De oefening, op initiatief van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, eindigt vandaag.

Militairen overleggen tijdens de oefening

Op de dijk langs de Maaskade plaatsen medewerkers van het Waterschap Maas en Peelvallei een 2 kilometer lange aluminium wand. Deze mobiele waterkering moet het opkomende water tegenhouden.

Ware het niet dat een hijskraan roet in het eten gooit door precies op de aluminium constructie te vallen. Defensie wordt om hulp gevraagd. Kunnen militairen met het waterschap de wand herstellen, de kraan met de brandweer verwijderen en de omgekomen kraanmachinist bergen? Het scenario dat zich net buiten het centrum afspeelt, trekt de nodige bekijks.

Grillige rivier

"Behalve dat we de samenwerking tussen de crisispartners trainen, willen we bewustwording van de hoogwaterrisico's creeren bij burgers, professionals en politiek bestuurders", zegt projectleider Marijn Emans van de veiligheidsregio. "De Maas is een heel grillige rivier", merkt de Venlose burgemeester Antoin Scholten op, tevens voorzitter van de veiligheidsregio. Hij onderstreept het belang dat alle partijen samen fysiek in het veld oefenen en met elkaars werkwijzen bekend raken.

Militairen helpen bij het dragen van een gewonde

Evacuatie

Zo ontkom je er bijvoorbeeld niet aan gebieden te ontruimen en mensen te evacueren als er een overstroming dreigt of zelfs al is. Militairen van de geneeskundige compagnie schieten daarom het plaatselijke ziekenhuis te hulp bij de evacuatie van zo'n 40 zogenaamde patienten.

Crisiscooerdinator van het ziekenhuis Ton Heerschop is blij met de extra ondersteuning: "In de hele regio beschikken we over 14 ambulances, met elk plaats voor 1 patient. Terwijl we in zo'n militaire ambulance wel 2 tot 6 patienten tegelijk kunnen vervoeren, afhankelijk van of ze liggen of zitten."

De 4 Defensie-ambulances rijden af en aan naar het VieCuri ziekenhuis dat gevaarlijk dicht langs de Maas ligt. "In het begin was het even zoeken naar een goede, maar snelle manier om onze patienten aan de militairen over te dragen", evalueert een verpleegster. "Maar na zo'n 10 overdrachten raakten we op elkaar ingespeeld en verliep het al soepel."

Een militair overlegt met een arts in het ziekenhuis

Goed beeld

Ook plaatsvervangende Commandant der Strijdkrachten Hans Wehren hecht veel waarde aan civiel-militaire samenwerking tijdens rampen als deze. Om een goed beeld te krijgen van benodigde activiteiten en materieel nam hij persoonlijk een kijkje in Venlo. Ook sprak hij er met vertegenwoordigers van verschillende organisaties.

Benieuwd hoe groot de kans is dat jouw huis overstroomt? Vul dan je postcode in op www.overstroomik.nl en check het risico.

Zie ook

* Civiel-militaire samenwerking in missiegebied