Eric Corton artist in residence Noord Nederlands Orkest

Eric Corton artist in residence Noord Nederlands Orkest

Groningen 16 april - Presentator, acteur en muzikant Eric Corton is komend seizoen artist in residence bij het Noord Nederlands Orkest (NNO). Een bijzondere keuze, maar wel een doordachte, zo benadrukt artistiek leider en programmeur Marcel Mandos. “Een popartiest als artist in residence is vernieuwend en gewaagd. Met deze keuze tonen we onze eigenzinnigheid.”

Duizendpoot Corton is onder meer actief als presentator, acteur, zanger en muzikant. Oorspronkelijk werd hij opgeleid als acteur en hij speelde dan ook in diverse films en series, waaronder ‘Rozengeur & Wodka Lime’, de jeugdserie ‘Taart’ en sinds 2012 is hij een van de vaste spelers in ‘Penoza’. Maar ook muziek loopt als een rode draad door het leven van Corton. Zo speelde en zong hij in diverse bandjes en presenteerde hij veertien jaar lang muziekprogramma’s bij BNN en de VPRO, zowel op de radio als televisie. Momenteel is hij vaste presentator van NOS Met het Oog op Morgen en vanaf 1 september is hij te horen als presentator van De Nieuws BV op Radio 1.

Mandos is verheugd met de keuze voor Corton. “Meestal heeft een groot symfonisch orkest een beroemd musicus of zanger als artist in residence. Met Corton geven we een andere kleur aan het klassieke landschap, het is een artistiek statement. Hij komt niet uit de klassieke wereld en het is dus geen voorspelbare keuze. Maar hij is wel een topvakman. Zijn eigenzinnigheid dient als een spiegel voor het NNO.”

Ook Corton ervaart de samenwerking als een grote eer. “Zoiets is meestal voorbehouden aan musici met een reputatie en een staat van dienst in de klassieke wereld. Niet een acterende, radiomakende ex-rockmuzikant als ik. Ik kijk uit naar de nieuwe dingen die we samen gaan ontdekken. Een heel seizoen prachtige programma’s maken, samen met ‘mijn’ orkest. Want zo voelt het inmiddels echt een beetje.”

Het komende seizoen is Corton in diverse hoedanigheden betrokken bij verschillende projecten. Zo treedt hij, net als vorig jaar, op als host bij het filmmuziekprogramma eind oktober/begin november. Na afloop draait hij plaatjes op de afterparty. Daarnaast zorgt hij bij het David Bowie-concert in december voor inhoudelijke verdieping en treedt hij bij de Rolling Stones-tribute, begin april, op als zanger.

Het Noord Nederlands Orkest

Het NNO werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies, met zo’n 120 concerten per seizoen: in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag 'nieuwe oren' kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio. Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag.

Antony Hermus is vanaf concertseizoen 2015/2016 voor 3 jaar vaste gastdirigent bij het orkest. De Britse Stefan Asbury verruilt op dat moment zijn chef-dirigentschap voor de positie van honorair dirigent van het orkest. Michel Tabachnik is vanaf augustus 2015 dirigent emeritus bij het Noord Nederlands Orkest.

Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo en Nikolai Alexeev dirigeerden in het verleden het NNO. Vandaag de dag wordt er naast de vaste gastdirigent en honorair dirigent gewerkt met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski en Stefan Vladar. Het orkest werkt samen met internationale topsolisten zoals Diana Damrau, Piotr Beczala, Simone Lamsma, Daniel Hope, Neslon Goerner en Eva-Maria Westbroek.

Het orkest besteedt in festivalvorm ook regelmatig aandacht aan prominente, hedendaagse internationale componisten. Zo kwamen Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007 en 2013), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010 en 2013) naar Groningen voor de uitvoering van hun muziek.

Het orkest bestaat uit zo’n 75 vaste orkestleden. Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.