Bestuursbesluit: centralisatie topjudo op één CTO-locatie

Bestuursbesluit: centralisatie topjudo op één CTO-locatie

Het bondsbestuur van de Judo Bond Nederland heeft woensdagavond in haar vergadering besloten om het topjudo vanaf het najaar 2016 te centraliseren op één CTO-locatie. Dit besluit zal op zaterdag 30 mei worden voorgelegd aan de bondsraad.

Sinds de bondsraadvergadering in november 2014 is er door een projectteam en afgevaardigden van bondsbestuur, bondsbureau, technische staf, topjudoclubs en oud-sporters veel werk verzet om het toen voorgestelde plan verder uit te werken. Dit heeft geleid tot het voorstel vanuit het projectteam om het topjudo in Nederland vanaf het najaar 2016 te centraliseren op één CTO-locatie.

Het uitgangspunt bij centralisatie op één CTO-locatie is dat trainen, studeren en wonen optimaal gecombineerd worden en met zo minimaal mogelijke reistijden. Om de doorgroei van judoka’s naar het nationaal trainingscentrum (NTC) te optimaliseren is de landelijke opleidingsstructuur ontwikkeld. Hierin worden talentvolle judoka’s kennis, opleidingen en faciliteiten op een kwalitatief uitstekend niveau aangeboden en krijgen de clubs erkenning. Op die manier is voor elke leeftijdsfase duidelijk hoe de leerlijnen eruit zien en wat de vervolgstappen zijn binnen het topsportprogramma.

Bij centralisatie op één CTO-locatie zijn er voldoende sparringpartners aanwezig en is er zelfs sprake van een vooruitgang of in enkele gewichtsklassen van minimaal een gelijkwaardige situatie als vóór centralisatie. Door de nieuwe landelijke opleidingsstructuur wordt een structurele aanwas van sparringpartners gerealiseerd. Bij centralisatie op twee CTO-locaties zal er sprake zijn van een halvering van sparringpartners en ontstaat er een tekort.

Locatiekeuze

Het bondsbestuur zal pas een definitieve locatie kiezen na het definitieve besluit van de bondsraad. De afgelopen periode zijn vijf locaties benaderd met de vraag of zij het topjudo in de toekomst zouden willen huisvesten. Na het opstellen van een Programma van Eisen is de huidige 4 CTO-locaties en 1 kandidaat CTO-locatie de mogelijkheid geboden een bid uit te brengen. Uiteindelijk hebben alle vijf locaties een bid uitgebracht dat zij mondeling hebben toegelicht voor een breed samengestelde groep toehoorders, bestaande uit een afvaardiging van bondsbestuur, atletencommissie, technische staf en projectteam. Vervolgens hebben locatiebezoeken plaatsgevonden op deze CTO-locaties, waarbij eveneens vertegenwoordigers van het bondsbestuur, projectteam, atletencommissie en technische staf aanwezig waren.