CDA maakt zich sterk voor behoud inloopspreekuur Juridisch Loket

16/04/2015

CDA maakt zich sterk voor behoud inloopspreekuur Juridisch Loket

De CDA-fractie wil dat de inloopspreekuren van het Juridisch Loket blijven bestaan. Er moet een loket blijven waar mensen met een juridische hulpvraag zich fysiek kunnen melden. CDA-woordvoerder Peter Oskam: "Niet alleen het inloopspreekuur, maar ook het bellen naar het Juridisch Loket en de verdere verwijzing zijn een basisbehoefte." Oskam maakt zich zorgen over de gevolgen van de sluiting. "Een derde van de communicatie tussen de rechtzoekenden en het Juridisch Loket verloopt fysiek, via de balie, bij het inloopspreekuur. Welk effect heeft het afschaffen van deze mogelijkheden op de overbelasting van de andere klantactiviteiten? Wat betekent het afschaffen van het inloopspreekuur voor de vragen van rechtzoekenden, niet alleen die van de lage inkomens, maar tegenwoordig ook die van de middeninkomens?" Dit zijn vragen die aan de orde zijn gekomen tijdens het debat.

Het afschaffen van de inloopspreekuren is een gevolg van de bezuinigingen waar deze Loketten mee te maken krijgen. Het Juridisch Loket moet kosten besparen en denkt zo doelmatiger te kunnen werken. Sinds vorige week zijn de balies van twintig vestigingen gesloten en half mei gaan de laatste balies van tien locaties in de grotere steden dicht. Voortaan moeten mensen met een juridische hulpvraag eerst bellen, waarna ze worden doorverwezen of toch op afspraak mogen komen.

Oskam: "Het juridisch loket is een efficiente en toegankelijke manier om burgers te helpen. Veel van de problemen waarmee mensen aan de balie komen, worden snel opgelost zonder tussenkomst van advocaat. Grotere problemen worden voorkomen door tijdig te verwijzen naar bijvoorbeeld mediation. Het Loket draagt dus bij aan kostenbesparing en ontlasting van de rechtspraak op lange termijn."

Op verzoek van de Kamer heeft staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) inmiddels toegezegd dat hij met het Juridisch Loket gaat overleggen over de sluiting van de balies.