Toespraak Rutte bij de opening van de AutoRAI

Toespraak | 16-04-2015

Minister-president Mark Rutte heeft een toespraak gehouden bij de opening van de AutoRAI in Amsterdam.

Dames en heren,

In de voorbereiding op vandaag zag ik een flyer voorbij komen waarop de AutoRAI 'Een must visit voor de petrol head' wordt genoemd. Ik beken het maar meteen: ik ben nogal een a-typische bezoeker, vrees ik...

Ik heb zelf namelijk een Saab uit 2007 met zo'n honderdduizend kilometer op de teller. Start en loopt altijd en mijn garagist Wim Kok zegt bij elke beurt dat dit voorlopig zo blijft. Wim Kok is volkomen betrouwbaar natuurlijk. Dus blijf ik nog even een tevreden Saab-rijder.

En ter compensatie: de dienstauto waarmee waarin ik per jaar tienduizenden kilometers afleg, is beduidend jonger, sneller en van een Duits merk dat de gemiddelde bezoeker van de AutoRAi waarschijnlijk iets meer aanspreekt.

Maar ik ben dus niet een van die vele Nederlanders die volgens een recent onderzoek van de ANWB tegen zijn of haar auto praat. Een op de vier mensen schijnt dit te doen. En eenzelfde aantal geeft de auto ook wel eens een aai of een schouderklopje. Een op de 6 gaat zelfs zover om de auto een koosnaam te geven - 'koekblik' of 'gebakje' zijn populair. En voor 9 van de 10 Nederlanders is de auto een 'hij', maar dat verbaast me dan weer niet. Ik vrees dat mijn Saab het echt moet doen met op tijd nieuwe olie en af en toe een ritje door de wasstraat.

Toch ben op mijn manier ook een liefhebber. Sommige auto's zijn nu eenmaal zo verschrikkelijk mooi en tijdloos, daar kun je alleen maar je vingers bij aflikken. Neem bijvoorbeeld die klassieke politie-Porsche, de 911 Targa, waarmee ik net aankwam. Dat is - ook voor mij - puur jeugdsentiment. Een jongensdroom om even achter het stuur van zo'n auto te kunnen zitten. Maar ik krijg ook een adrenalinestoot van de honderd procent elektrische Tesla's die tegenwoordig in Tilburg in elkaar worden geschroefd. Prachtig om te zien, spectaculair om in te rijden, maar ook een perfect voorbeeld van de innovatieve kracht en het technisch vernuft die zo kenmerkend zijn voor de hele automotive sector. En de AutoRAI is de plek waar je al die schoonheid en techniek kunt zien, voelen en beleven.

Kortom ik heb me erop verheugd om de AutoRAI te kunnen openen. Daar was wat geduld voor nodig, want de beurs heeft in 2013 een editie overgeslagen zoals u weet. Maar het is geweldig dat de organisatie en de standhouders het dit jaar wel weer aandurfden. Ik beschouw dat als het zoveelste signaal dat het vertrouwen in de economie terugkomt. Dat we echt op de weg omhoog zijn, ook in de autobranche. Het CPB heeft de groeiprognoses voor dit jaar en volgend jaar net weer met een paar tiende procent naar boven bijgesteld en het consumentenvertrouwen is voor het eerst in jaren weer positief. Dat lijkt me een prima gesternte voor de AutoRAI 2015.

Voor mij staat al het moois op deze beursvloer ook voor een sector die belangrijk is voor de Nederlandse economie. Nederland heeft zo'n 6000 autodealers waar 55.000 mensen werken. Daarnaast telt ons land ook nog zo'n 300 bedrijven die wereldwijd onderdelen leveren aan autoproducenten over de hele wereld. Daarmee zijn nog eens 45.000 banen gemoeid.

Ik was vorig jaar in Duitsland op de Hannover Messe en ik kon niet nalaten om daar uit te leggen dat er geen Audi, Mercedes of BMW van de band rolt die niet vol zit met onderdelen uit Nederland. Maar feitelijk geldt dat zo'n beetje voor elk automerk uit elk land. NXP produceert elk jaar miljarden chips voor autosleutels en autoradio's. Neways staat aan de top als producent van sensoren. En Inalfa is de op een na grootste leverancier van schuifdaken ter wereld, maar liefst 4,4 miljoen in 2013. En dan komt de navigatie vaak ook nog van Tom Tom en zijn de auto's gespoten met lakken en coatings van wereldleider Akzo Nobel.

Waarmee ik maar wil zeggen dat het loont om te blijven investeren in technische vooruitgang en kwaliteitsverbetering. Het loont om voorop te blijven lopen. En ook dat is een boodschap die op de beursvloer van de AutoRai luid en duidelijk doorklinkt. Zelfs de echte petrol heads moeten onder de indruk zijn van alle ontwikkelingen die er zijn op het gebied van schonere motoren, elektrisch rijden, zelfrijdende voertuigen en auto's die met elkaar en met de weg communiceren. Die technologische vooruitgang is belangrijk voor de doorstroming op de weg en voor mens en omgeving, maar ook voor de economie en de banengroei die we in ons land zo hard nodig hebben. Een goed voorbeeld is het elektrisch rijden. Ik begrijp echt dat niet iedereen al aan een plug in hybride of een volledig elektrische auto toe is, maar steeds meer mensen zijn dat wel. En zo'n Tesla model S willen we natuurlijk allemaal best hebben. Als kabinet zijn we, samen met de sector, flink bezig om het aantal elektrische auto's te laten groeien. Zo zijn er op dit moment al ruim 40.000 laadpalen in bedrijf. Dat gaat heel snel nu. En naast alles wat ons dat oplevert aan minder geluid en uitstoot zijn daar op korte termijn ook nog eens 10.000 potentiele banen mee gemoeid. Ook daarom is deze beurs belangrijk, als showcase en vliegwiel van innovatie en techniek en daarmee van economische vooruitgang

Dames en heren, volgens mij is de AutoRAI dus gewoon een 'must visit' voor heel Nederland, want er is hier voor iedereen wat te halen. De geur van benzinedamp en brullende motoren, maar ook futuristisch design en techniek van de toekomst. Ik wens alle bezoekers graag heel veel plezier toe en alle standhouders heel veel succes. Dat de gebakjes en de koekblikken maar als warme broodjes over de toonbank mogen gaan.

Dank u wel.