Koenders spreekt Servie over voorzitterschap OVSE

Nieuwsbericht | 16-04-2015

Minister Koenders heeft donderdag op de Cyberconferentie in Den Haag gesproken met zijn Servische ambtgenoot Ivica Dacic over het Servische voorzitterschap van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). `De voortdurende steun van de OVSE bij de repatrieringsmissie voor vlucht MH17 is in dit gesprek nog eens herbevestigd', zei de minister na afloop van het gesprek.

Bilateraal overleg met minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic van Servie

Koenders is positief over de Servische inzet. `Het is een goede zaak dat Servie het voorzitterschap op zich heeft genomen en zich op deze manier het komende jaar inzet voor een stabieler en veiliger Europa', aldus de minister, die in het gesprek de blijvende noodzaak van de monitoringmissie van de OVSE in het oosten van Oekraine. `De rust is nog niet wedergekeerd in Oost-Oekraine. De waarnemingsmissie van de OVSE moet alle ruimte krijgen om te controleren of alle partijen zich aan de afgesproken wapenstilstand houden', aldus Koenders.

De minister is dankbaar voor de grote rol die de OVSE speelt sinds het neerstorten van vlucht MH17. Koenders: `Deze week zijn opnieuw Nederlandse onderzoekers afgereisd naar het rampgebied. Zij krijgen zoals gebruikelijk begeleiding van de OVSE. Het is voor de missie van cruciaal belang dat het gebied toegankelijk is en blijft en dat de internationale experts in een veilige omgeving hun werk kunnen doen. Mede dankzij de inzet van de OVSE is dat nu mogelijk.'

Koenders en Dacic spraken verder over de inzet van de OVSE op het gebied van cybersecurity. De OVSE stelde als eerste organisatie een aantal maatregelen op voor het verbeteren van internetveiligheid. `Ik ben positief over de rol die de OVSE heeft aangenomen op het gebied van internetveiligheid. Dit is een grensoverschrijdend onderwerp, dat ons allen aan gaat. We moeten deze maatregelen verder uitwerken en gezamenlijk bespreken', zei de minister.